Klussen Klussen klus Behangen

Verwijderen van oud behang  

Uitgebreide tipsAfstoomapparaat
Het verwijderen van het oude behang gaat meestal het beste met een afstoomapparaat. In combinatie met een plamuurmes krijgt u de meeste behangsoorten probleemloos van de muur.


Een uitzondering zijn die behangsoorten met een vloeistofdicht oppervlak (bijv. vinyl behang). Doordat de top laag van het behang geen stoom doorlaat kan de lijm ook niet opgelost worden. Deze behangsoorten kunt u voorbehandelen met een zgn. behangperforator. Deze maakt gaten in het behang waardoor de stoom de lijmlaag kan losweken. De behangperforator kunt u huren.

Afsteken
Steek het behang voorzichtig af en probeer de onderliggende muur niet te beschadigen. Als er toch putten en gaten in de muur zijn gekomen smeer deze dan eerst dicht voor u gaat behangen.
 

Het belang van een gladde muur
Belangrijk is een gladde muur. In onderstaande tabel kunt u zien wat voor voorbehandeling noodzakelijk is;

Oud behang, zonder relief, dat vast zit en geen scheuren, gaten en naden vertoont: direct overheen behangen.
Alle andere behang verwijderen.
Glad gestukadoorde wand (stucwerk moet minimaal 6 maanden oud zijn!): direct overheen behangen.
Sierpleister: eerst glad stukadoren.
Gipswand: eerst voorlijmen.
Bouwbehang: verwijderen nadat het minstens 6 maanden op de muur zit.  
 
De behangtest
De wand die u gaat behangen moet voldoende zuigkracht hebben om de lijm goed te laten hechten maar niet zoveel dat het behang zich direct vast zuigt. U moet het behang op de muur nog iets kunnen verschuiven en als het zich heel snel vast zuigt gaat dat niet meer. Twijfelt u doe dan de volgende test:

Maak wat behangplaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing (die varieert per merk). Plak een stuk behang van 30 X 30 op de muur. Niet aandrukken met de behangborstel of roller. Kijk vervolgens hoe lang u dit stuk nog enigszins kunt bewegen. Deze tijd heeft u strak ook bij de echte klus. 2 a 3 minuten is prima. Als het behang binnen 10 seconden al niet meer te bewegen is heeft u een probleem. U moet de muur eerst voorbehandelen, strijk de hele muur in met voorstrijkmiddel (bijv. Flevopol) of verdund behangplaksel. Minimaal 24 uur laten drogen. Herhaal hierna de “behangtest”.

Als de muur te weinig hechting heeft. D.w.z. het behang is na 15 minuten nog te bewegen dan moet u de muur eerst opschuren met fijn schuurpapier. Anders loopt u het risico dat het behang gaat zakken na het behangen.
 
Verwijderen van oud behang
Het oude behang verwijderen met een behangafsteker in combinatie met een stoomapparaat. Behangafstoomapparaten zijn overal te huur. Behang met een kunststoflaag (vinyl behang) en geverfd behang moeten eerst zoveel mogelijk worden afgestoken. Doe dit afsteken rustig en nauwkeurig zodat u niet de muur eronder beschadigd. Daarna de laatste lijm- en behangresten verwijderen met de behangafstomer.

Zorg dat er geen stroom op de stopcontacten staat ! Verwijder het stopcontact voor u gaat behangen. Nadat het nieuwe behang erop zit monteert u de stopcontacten weer. Zo krijgt u het mooiste resultaat. Ook alle pluggen/schroeven, haakjes en andere uitstekende delen verwijderen. Indien nodig de muur glad plamuren.


 behangen informatie Algemene informatie en de behangsoorten
 behang verwijderen Verwijderen van oud behang
 behang stap voor stap Stap voor stap behangen
 behangtips Behangtips
 Klussen klus Klussen


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: