Klussen Klussen klus Behangen

Stap voor stap behangen   Stap 1

De eerste strook behang is de belangrijkste. Deze eerste strook behang moet absoluut recht zitten. Neem hier dus de tijd voor. U begint in een hoek te behangen. Zet met het timmermans potlood een stip boven aan de muur, 48 a 50 cm uit de hoek. (behang is meestal 52 breed, zo kunt u 2 a 4 cm van het behang door de hoek heen plakken). Vanuit dit punt trekt u met een lange waterpas of een touwtje met een gewichtje eraan een dunne lijn, de loodlijn, loodrecht naar beneden.

Zet deze loodlijn altijd met potlood en dun want anders bestaat er de kans dat u de loodlijn later door het behang heen ziet.
 
 
Stap 2
Vervolgens snijdt u eerst alle stroken behang op maat. De juiste maat is de hoogte van de muur + ongeveer 10 cm.

Bij patronen behang opletten want soms is er een aansluitend patroon, soms een verspringend patroon en soms moeten de banen om en om geplakt worden. Dit hangt helemaal van het soort patroon af. Leg enkele stroken uit op de vloer en kijk naar het resultaat. Bij patronen behang moet u absoluut op de achterkant de stroken nummeren en boven of beneden vermelden. Doe dit weer dun met het timmermanspotlood. Nooit met pen of stift want dan ziet u het later door het behang heen.  
 
 
Stap 3
Nu gaan we de lijm aanmaken. Dit varieert per merk. Volg de aanwijzingen van de fabrikant. Dit is echt essentieel. Zorg dat de lijm klontervrij is.  
 
 
Stap 4
Leg de eerste baan met het patroon naar beneden op de behangtafel. Smeer de strook behang in met de inwrijfborstel. 
 
 
Stap 5
LET OP: zorg dat er absoluut geen plaksel op de behangtafel komt. Gebeurt dit wel dan direct verwijderen. Zorg dus dat u een emmer schoon water met een doekje bij de hand hebt. Het schoonhouden van de behangtafel is echt het halve werk. Het beste is de strook behang steeds iets over de rand heen te laten steken en daar de lijm heen te smeren.  
 
 
Stap 6
De stroken ingesmeerd behang vouwt u dubbel met de gelijmde kanten tegen elkaar. Deze strook ingesmeerd behang laat u vervolgens de voorgeschreven tijd rusten. 
 
 
Stap 7
Gebruik deze rusttijd om uw behangtafel goed schoon te maken.

 
Stap 8
Na de rust tijd pakt u de strook behang op slaat de bovenste rand open en plakt de strook boven tegen de muur aan. U laat enkele cm oversteken over het plafond. Dit wordt later afgesneden. Nu moet u zorgen dat de strook precies tegen de loodlijn aan zit.

 
Stap 9
Als de strook goed zit pakt u de behangborstel (of roller bij kunstof behang) en strijkt vanuit het midden naar de zijkanten het behang glad. Alle luchtbellen verwijderen.
 
 
Stap 10
Vervolgens de strook behang uitklappen en volgens dezelfde methode op de muur wrijven  
 
 
Stap 11
Controleer of u perfect tegen de loodlijn aan blijft. 
 
 
Stap 12
Nu het overtollige behang boven en onder afsnijden. 
 
 
Gefeliciteerd de eerste en belangrijkste strook zit!  
 
 
Stap 13
De volgende stroken behang gaan volgens hetzelfde principe. 
 
 
Een binnenhoek behangen 
Stap 14
De strook behang komt als u 50 cm uit de hoek bent begonnen precies 2 cm breed door de hoek heen op de volgende wand. Druk het behang voorzichtig goed in de hoek met bijv. uw duim. Als het behang in de muur iets los komt is de kans op scheuren groter. Dit is ook weer afhankelijk van de sterkte van het gebruikte behang. Kunstof behang zal niet scheuren. Hoe dunner het papier behang hoe groter de kans op scheuren. 
 
 
Stap 15
Vervolgens controleert u ALTIJD of de strook behang nog loodrecht loopt. Neem dus uw touwtje met gewicht of lange waterpas en controleer dit. Klopt het dan kunt u gewoon doorbehangen. 
 
 
Stap 16
Klopt het niet dan moet u als u overlappend behangt: een lange houten lat gebruiken om het behang loodrecht af te snijden. Anders gaan alle volgende stroken ook iets verlopen.

 
Stap 17
Bij stotend behangen plakt u de volgende strook er enkele cm’s overheen. Vervolgens snijdt u met een lange lat en het afbreekmes het behang over een loodrechte lijn naar beneden door. De twee stroken behang verwijderen en het behang past nu perfect tegen mekaar. Wees niet te zuinig met de afbreekmesjes. Als de mesjes bot worden trekken ze een scheur in uw nieuwe behang. 
 
 
Stap 18
Bij een buitenhoek is het ook het beste om met 2 a 3 cm om de hoek te gaan. Meet dus de afstand tot de hoek en maak de baan 2 a 3cm breder. Zo gaat u het beste de hoek om.

 
Stap 19
Bij stotend behangen plakt u de volgende strook er enkele cm’s overheen. Vervolgens snijdt u met een lange lat en het afbreekmes het behang over een loodrechte lijn naar beneden door. De twee stroken behang verwijderen en het behang past nu perfect tegen mekaar. 
 
 
Stap 20
Bij overlappend behangen: controleer ALTIJD of de strook behang “om de hoek” nog loodrecht loopt. Neem dus uw touwtje met gewicht of lange waterpas en controleer dit. Klopt het dan kunt u gewoon doorbehangen.  
 
 
Stap 21
Klopt het niet dan moet u als u overlappend behangt: een lange houten lat gebruiken om het behang loodrecht af te snijden. Anders gaan alle volgende stroken ook iets verlopen. 


 behangen informatie Algemene informatie en de behangsoorten
 behang verwijderen Verwijderen van oud behang
 behang stap voor stap Stap voor stap behangen
 behangtips Behangtips  
 Klussen klus Klussen


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: