Klussen Klussen klus Bestraten

Het bestraten van een pad

De hierna volgende stappen gelden alleen voor bestratings materialen die 100 % regelmatig zijn. De meeste nieuwe bestratingmaterialen voldoen hieraan.


Alleen bij oude en onregelmatige bestratingen is het moeilijker en moet u de klinkers of kinderkopjes één voor één erin tikken.
 
Stap 1
Gebruik een lat of strook dik multiplex en zaag deze hol met de decoupeerzaag. Gebruik als lengte de afstand tussen de strijklagen of andere zijkanten. Voor een 1 meter breed pad zorgt u voor een rei die in het midden 2 cm dieper is als aan de zijkanten. Voor pad van 1,5 meter breed 3cm en een pad van 2,0 meter breed 4 cm.

Stap 2
Tik met een rubber hamer eerst de strijklagen (de zijkanten)in het zand. De bovenkant van de strijklaag mag het metselkoord NET NIET raken. 
 
Stap 3
Maak nu met de op maat gemaakte rei een mooi egaal zandbed. Het teveel aan zand verwijderen en daar waar gaten vallen vult u zand bij. Ga net zo lang door tot er een egaal zandbed is verkregen.
 
Stap 4
Als u bestraat met nieuw regelmatig bestratingmateriaal dan legt u vervolgens de bestrating in het zandbed ZONDER door het zandbed heen te lopen. Eventueel nakloppen met een zware rubber hamer. Het meest gebruikte verband is een zgn. halfsteensverband. Dit betekent dat het midden van de steen het begin is voor de volgende laag. De ene laag begint u dus met een hele steen en de volgende laag met een halve steen.

Als u toch door het zandbed moet lopen omdat u anders niet erbij kan gebruik dan een stuk plaat om op te lopen/zitten. Zo blijft het zandbed in goede conditie 
 
Onregelmatige bestratingsmaterialen
Omdat er veel maat verschillen zitten in oude klinkers kunt u helaas niet volstaan met het zo neerleggen van de bestrating. Voor een dikke klinker zal er wat zand moeten worden weggehaald, voor een dunne wat zand worden toegevoegd. Trek werkhandschoenen aan en leg de klinker neer, sla hem met een rubber hamer op zijn plaats.

- Ligt hij te hoog, trek hem dan weg, haal wat zand weg en leg hem weer op zijn plaats.
- Ligt de klinker te laag, haal hem dan weg, strooi wat extra zand op die plek en sla hem weer op zijn plaats.

Probeer ook hier zo weinig mogelijk door het zandbed te lopen of kruipen. Helaas is dit hier vaak noodzakelijk omdat u anders niet goed de klinkers kunt leggen. Daarom is het leggen van klinkers moeilijker en meer werk. Maar wel absoluut de mooiste bestrating.
 
Het einde en de kanten
 
Hak met een sabel de stenen op de juiste maat. De sabel is een lange rechte metalen strip aan de ene kant scherp en aan de andere kant stomp. Zet de scherpe kant op de steen en sla hard op de stompe kant met een hamer. Dit vergt enige handigheid. U kunt ook de stenen op maat slijpen met de haakse slijper en diamant schijf. Gebruik altijd gehoor en oog bescherming.


Bestraten De verschillende materialen
bestraten de voorbereiding Bestraten voorbereiding  
bestraten gereedschap Gereedschap bestraten
Uitzetten van de maten
zandbed maken Bestraten-zandbed maken
bestraten pad Bestraten van een pad
terras bestraten Bestraten terras
afwerken en onderhoud Afwerken en onderhoud
Klussen klus Klussen


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: