Vloeren Klussen klus

Dragende betonvloeren- uitvoering


Stap 1
U bepaalt de hoogte waar de betonnen T – liggers in de muur geplaatst moeten worden.
 
Stap 2
Met behulp van een gespannen metselkoord en de waterpas trekt u een waterpas lijn op de juiste hoogte op de muur. 
 
Stap 3
Nu bepaalt u de exacte plaats van de T-liggers. De afstand tussen de T-liggers is zeer belangrijk want de broodjes moeten er later precies tussen passen. Deze afstand varieert per fabrikant. 
 
Stap 4
Vervolgens maakt u de uitsparingen in de wand waar later de T-liggers ondersteboven in komen. Houdt de onderkant van de uitsparing (= uw waterpaslijn) exact aan Dit wordt namelijk de basis voor de T-ligger. De rest van het gat mag ruw en groter worden uitgehakt. Dit wordt later weer opgevuld met specie. Meestal zal aan minimaal 1 kant de T-ligger in een spouwmuur komen. Dit is makkelijk om de T-ligger door te steken in de spouw en vervolgens in het gat aan de andere kant te steken. Heeft u aan twee kanten massive muren dan zal het gat veel groter moeten worden omdat anders het inbrengen van de T-ligger niet mogelijk is.
 
Stap 5
Nu kunt u de T-liggers in brengen. Hou er rekening mee dat de T-ligger minimaal 12 cm oplegging moet hebben. D.w.z. dat de T-ligger minimaal 12 cm in de muur moet worden ingebracht.
 
Stap 6
Nu kunt u beginnen met het opvullen van de ruimtes tussen de T-liggers met de broodjes.
 
Stap 7
Vervolgens maakt u het wapenings net op maat en legt het op de vloer.
 
Door middel van het monteren van de betonafstandhouders (kleine konische beton elementen met daaraan vast een stuk beton vlechtdraad) zorgt u dat het wapeningsnet 2,5 cm van de vloer afkomt. 
 
Stap 8
Nu legt u de afreilatten op het net. De bovenkant van de afreiIatten is de bovenkant van de beton vloer. Zorg dus dat de afreilatten exact de dikte van de te storten vloer hebben. U bent nu klaar voor het betonstorten.

Er zijn drie methodes voor het bereiden van het beton:

Stap 9
U laat een betonwagen komen met kant en klare beton. Als deze wagen een betonpomp heeft dan pompt hij het beton zo op de vloer. Heel makkelijk en snel. LET OP: doet u deze klus voor het eerst bestel dan langzaam uithardende beton. Dit geeft u meer tijd voor het afreien en vlak maken. De betonwagen is natuurlijk alleen voordelig voor grote klussen en dan nog relatief duur door de hoge eenmalige kosten voor de beton wagen en de beton pomp. Voor prijzen informeert u bij de betoncentrale bij u in de buurt. Als u een chauffeur van een betonwagen kent dan kan dit helpen want vaak is er, na een grote klus, nog wat beton over in de wagen…..
 
Stap 10
U kunt ook het beton in kant en klare zakken kopen. U hoeft alleen maar water toe te voegen. Niet teveel water toevoegen. Dit is een makkelijke maar wel lichamelijk zware methode. Deze methode is redelijk voordelig. Water en beton goed mengen. U kunt het beste steeds +/- 5 zakken tegelijk op een schone ondergrond, straatwerk, of een houten plaat leegstorten. Per zak heeft u ongeveer 2,5 liter water nodig. Vervolgens maakt u een kuil in het midden. Giet een deel van het water hierin en vervolgens het beton omscheppen en goed mengen. Herhaal dit tot het beton egaal van kleur is en er geen natte en droge plekken meer in zitten. Het water in gedeeltes toevoegen. Elke hoeveelheid beton die u op de vloer brengt moet direct afgereid en vlak gemaakt worden. Probeer een enigszins droge mortel die uit zichzelf “staat” te maken.

Stap 11
Tenslotte de goedkoopste optie: u laat zand bezorgen, grind (beton grind) en cement en u gaat zelf draaien. U heeft dan absoluut een betonmolen nodig. Probeer dit niet zonder want u krijgt gegarandeerd problemen met het mengen. U neemt 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Vervolgens vult u de betonmolen en voegt water toe totdat het beton goed is. Zeker niet teveel water toevoegen. Een goede mortel “staat” uit zichzelf en is absoluut niet vloeibaar! Teveel water is niet goed voor de sterkte van het beton. Elke hoeveelheid beton die u op de vloer brengt moet direct afgereid en vlak gemaakt worden.

Stap 12
Het afreien van de vloer doet u door de rei met heen-en-weer gaande bewegingen naar u toe te trekken. De rei mag niet van de afrei latten afschieten. Zwaar werk en het beste is om twee personen aan de rei te zetten.
 
Stap 13
Vervolgens maakt u de vloer glad met de spaan.Hierbij moet u ook steeds uw voetstappen weer glad smeren. Dus achteraan beginnen en rustig naar de uitgang toe werken. 
 
Stap 14
Direct na het glad maken haalt u de afreilatten uit het beton.
 
Stap 15
De sleuf vult u op met verse beton en u smeert de vloer glad af met de spaan. Omdat u door de verse beton loopt moet u ook iedere keer de door u gemaakte voetafdrukken weer glad maken met de spaan ! 
 
Stap 16
Vervolgens goed nat houden tijdens het drogen. Het beste is bedekken met landbouwplastic gedurende 3 dagen. Als dit niet mogelijk is dan regelmatig besproeien.
 
Stap 17
Vlinderen.
Vaak wordt er over een betonnen vloer nog een zgn. cement afdekvloer gesmeerd om de vloer optimaal glad te krijgen. Dit extra werk kunt u voorkomen door de vloer te vlinderen. U wacht tot het beton zo hard is dat u erover kunt lopen zonder afdrukken dieper dan 1 a 2 mm te maken. Vervolgens gaat u met de vlinder machine net zo lang over de vloer tot deze compleet glad is. Met een vlinder machine kunt u de vloer zo glad als een spiegel krijgen. Het vlinderen vergt enige handigheid maar het resultaat is super. De vlindermachine is tegenwoordig overal te huur. Afhankelijk van de temperatuur en gebruikte cement soort kunt u soms al na 1 uur maar ook wel eens na pas 13 uur beginnen met vlinderen. Het enige probleem is dat er soms een kiezel uit het beton aan de oppervlak komt en door de vlindermachine wordt gepakt. Hoe groter het beton grind hoe groter dit risico. Neem dus fijne beton grind.
 
Als u een vloerverwarming wilt aanbrengen (of centrale verwarmingsslangen of elektriciteitsleidingen) dan kunt u de buizen met betonvlechtdraad vastmaken aan het wapeningsnet en daaroverheen het beton storten.

 
Na het drogen is de vloer klaar. Als u goed gevlinderd heeft is de vloer afwerkingklaar. Hou er wel rekening mee dat de vloer nog zeker 4 weken vochtig blijft. Dus als u er een houten vloer over heen wilt leggen dan wachten of folie aanbrengen (zie: onder houten vloeren).


Klussen klus Dragende beton en cementvloeren algemeen
Klussen klus Construeren van een dragende vloer
Klussen klus Gereedschap dat u nodig heeft
Klussen klus Aan te schaffen materialen
Klussen klus De uitvoering
Klussen klus Vloeren


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: