bestaande fundering verstevigen

  • Onderwerp starter Anonymous
  • Startdatum
  • #1
A

Anonymous

Guest
Hallo,

Wij hebben een oude boerderij gekocht en nu gaan we het achter deel verbouwen. We willen de fundering die er al is (gemetselde fundering) verstevigen maar weten niet precies hoe we dit moeten doen. We hadden zelf het idee om er aan de binnen kant naast de bestaande fundering een sleuf te graven en die vol te storten met beton. Het gewicht van het dak wordt voor het grootste gedeelte gedragen door de 6 houten palen in de schuur maar voor een deel ook door de muren die we opnieuw gaan metselen op de fundering. Als iemand ideën heeft of tips zijn die zeker welkom!
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
Slecht plan, beton heeft andere eigenschappen dan de metsel stenen en zet anders uit. Wat is het doel om de fundering te verbrden?
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
In mijn haast nog net de trein te halen, ben ik nog een par vraagjes vergeten:

- Is het bekend of hij op staal of op palen staat
= is er een kelder onder de achterbouw aanwezig
- Wat voor vloer wil je terug plaatsen
- Hoe oud is de boerderij (zijn er ook jaartalankers aan voor, achter en / of zeikanten aanwezig?)
- Welke regio is hij gelegen


Voor de zekerheid:
Jaartalankers zijn smeedijzeren versiersels die de gevel en de vloer aan elkaar verankeren. Bij veel oudere gebouwen en vooral boerderijen hebben de versieren de vorm van een getal. ip.v. b.v. een kruis. Samen vormen zij dan een jaartal (b.v. 1851). Bij verbouwingen en uitbreidingen worden vaak ankers vervangen of bijgeplaatst waardoor je de oudtheid van elk deel goed kan bepalen.
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Hallo,

De boerderij staat op een gemestelde fundering. Hoe dieper je graaft des te breder wordt de fundering. Er is verder geen kelder aanwezig en deze gaan we ook niet plaatsen. De vloer wordt van 10 cm beton. Die we zelf gaan storten. De boerderij stamt uit 1930. Verder zijn er wel ankers maar geen getal. Deze ankers deden als functie om de verdiepingsvloer van de hooizolder die van hout was te dragen. Verder staat de boerderij op klei. In de buurt van Kollum, Dokkum en Lauwersoog.
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Dat de boerderij op klei staat, houdt al bijna gegerandeerd in dat deze onder de gemeltselde fundering een paal fundering heeft. Een fundering van staal op klei gaat na verloop van tijd zeker zakken en zal ook breken, door het niet overal evenveel zakken. Ga dit na, of er palen onder zijn, of bodemverbetering is toegepast. Dat is de klei tot b.v. 2 meter diep onder de fundering vervangen door zand, grind, puin, enz...

Als er geen palen zijn, kun de fundering breder metselen. Stel de muur die er nu op staat is 6 meter hoog en 14cm dik. Je wilt hier een spouwmuur van 6meter hoog 34cm terug plaatsen. (b.v. 14cm buitenblad, 10cm binnenblad, 2 cm lucht, 8cm neopor) Voor de muur kun je dan aanhouden s^2/t = (14+10)^2 / (14+2+8+10) = 17cm. Dit is 21* meer muur.

Als de fundering nu 40 cm breeder is dan de muur moet je deze opmetselen tot 50cm breeder dan de nieuwe muur. dus totaal 34-14 = 20 voor de muur en 10cm voor de stabiliteid is 30cm breder.

Als er palen onder de funderin staan, moet je deze laten controlen en palen bijslaan voor de vloer.


Over de vloer. Deze kun je het goedkoopste, en ook voor het voordeel van de kruipruimte, en voor de goede isolatie waarde een PS comsinatievloer of isolatievloer nemen. Deze is zeer gemakkelijk zelf te plaatsen.

Als je een spouwmuur gaat maken, kun je eerst de eerste paar lagen van het binnenblad oipmetselen, hier komen de voorgespannen beton liggers op te rusten. Als er geen spouw muur komt die de vloer kan dragen, metsel je hier eerst een fundering voor. Ook kunnen de liggers in een te hakken opening in een muur komen, maar dit is meer werk en minder goed voor de isolatie.

De vloeren kun je bij elke betere bouwmaterialen handel kopen.

Hoe je de vloer ook gaat aanleggen, hier is een vergunning voor nodig, ook voor de verandering aan de muur heb je deze nodig. Ook al wordt het uiterlijke resultaat hetzelfde.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.459
Berichten
8.961
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan