Enkelvoudige lichtschakelaar doorverbinden

  • #1

rj1102

New member
Ik heb een KlikAanKlikUit inbouwschakelaar gekocht voor een hallamp en deze bij de lamp in het plafond ingebouwd (i.c.m. een bewegingssensor). De oorspronkelijke lampschakelaar (enkelvoudig) moet nu altijd aan staan, maar omdat het een "veerschakelaar" is (veert naar enkele minuten automatisch uit), wil ik de oude schakelaar helemaal verwijderen. Voldoet het om de bruine en zwarte draad met een kroonsteentje te verbinden of misschien zelfs gewoon met zwart isolatieplakband koppelen, of is een van deze twee methodes brandtechnisch af te raden?

Dank,
Robbert
 
  • #2

gladys

New member
Officieel mag het uiteraard niet. Een installatie moet overzichtelijk en veilig zijn. Bruin aan zwart doorverbinden om een schakelaar te overbruggen geeft wel is waar geen brandgevaar, (gesteld dat het degelijk in een kroonsteentje zit met eventueel isolatietape er omheen). Maar bij de lamp komt een zwarte draad waarop constant spanning staat en zo iets hoort bruin te zijn.
Het werkt dus prima. Goed aangesloten geen brandgevaar maar zo hoort het niet. Wat je kunt doen is de zwarte draad er uit trekken met een bruine draad er aan. Dan is het wel logisch, maat nog zit er onderweg een las.
 
  • #3

tiho

Klus expert
zit toch wel een fase in de doos bij de ingebouwde schakelaar? Gebruik die en koppel de twee naar de schakelaar Bruin en zwart gewoon los in de plafonddoos.
 
Thread starter Similar threads Replies Date
M 0
D 2
A 2

Forum statistieken

Onderwerpen
3.459
Berichten
8.961
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan