kozijnen zelf maken

  • #1
A

Anonymous

Guest
Wie heeft er ervaring met het zelf maken van kozijnen. en kan mij voorzien van tips!
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
Hangt ervan af waar het kozijn voor dient , hoe groot het is en wat er in komt (i.v.m. gewicht.)

De volgende tips kan ik zo geven om een echt stevig en ambachtelijk kozijn te maken:

-De verticale delen altijd tussen de horizontale delen monteren.

-Gebruik in elke hoek een stalen of alu blokhaak die je met een lijmklem (zachtjes maar net stevig genoeg dat hij niet verschuift) op de horizontale delen vast zet. De verticale delen zet je hier weer tegenaan. Deze pas verwijderen als alles goed droog is.

-Werk zo nauwkurig mogelijk en meet alles 2 maal na.

-Gebruik liefst 2 componentenlijm met vullend vermogen

-Kleine lichte kozijnenen kun je oud op elkaar lijmen en na een paar uur gaten boren waarin je deuvels slaat. Boor peceis zo diep dat de deuvel half in de horizontale delen zit en half in de verticale. Eerst lijm in spuiten dan deuvels er in slaan (ziet treuzelen)

-Wat zwaardere kozijnen in de horizontale delen een sleuf uithakken, en de verticalen delen de helft van de koppen af halen zodat deze in de sleuf past. Dan ook weer later deuvels in zetten.

-Middel zware kozijnen zelfde als boven maar dan een kruis uit hakken i.p.v. rechte sleuf. Het kruis moet tenminste 4 cm in elkaar grijpen. Ook deuvels in bregnen maar nu van voor naar achter en volledig doorlopend van de ene zeide naar de andere.

-Zeare kozijnen ook met kruis maar i.p.v. deuvels RVS of messing pennen in twee richtingen (haaks op elkaar) in brengen.

-Let er op dat je hout koopt dat recht is. Bij de bouwmarkt zie je vaak dat het hout of horizontaal op elkaa ligt gegooit of schuin staat tegen een achterwand. Dit is bij altijd krom! Bij de houthandel slaat men het hout heel anders op en is het wel recht.

-vermeldt dat het voor kozijnen is, ze hebben vaak meerdere kwaliteiten hout. Uit het midden van de boom wat netjes overal even recht en dik is, en uit het rest matteriaal (zijkanten) wat dat net niet is.

-Grenen is beter dan vuuren en is net zo duurzaam als hardhout mits goed geschilderd (als de verf gaat bladderen gaat het achteruit, hardhout kan hier wel tegen (wordt wel grijs)) Omdat periodiek verf onmderhoud en bijschilderen vaak wordt vergeten of te laat wordt gedaan is hardhout wellicht verstandiger.

-Sponningen voor binnen kozijnen kunnen d.m.v. opgezette latten of kleine balkjes worden ge-realiseerd.

-Sponningen voor buiten kozijnen uitfrezen. Of voor de diepere sponningen een mes en groef uitfresen en dee volledig verlijmen.
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
dank, voor de tips
hier kom een stuk verder mee
 
  • #4

Ralf

Administrator
Forumleiding
 
Thread starter Similar threads Replies Date
A 3
Similar threads
Zelf een bron maken

Forum statistieken

Onderwerpen
3.460
Berichten
8.962
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan