Nieuwe woning Klussen klus

Oversluiten van uw hypotheek

Hypotheek oversluitenDoor de lage rentes van tegenwoordig kan het oversluiten van een hypotheek u een financieel voordeel opleveren.
Toch is hierbij altijd uw voorzichtigheid geboden, want aan het oversluiten van uw hypotheek zijn vaak ook enkele kosten verbonden.


Wat is oversluiten?
Oversluiten van een hypotheek betekend dat u uw huidige hypotheek beëindigt en een geheel nieuwe financieringsregeling afsluit, dit hoeft overigens niet altijd bij een andere verstrekker te zijn.
Dit betekent in de meeste gevallen dat u overstapt naar een hypotheek met een lagere rente, een andere vorm van uw hypotheek kiest of naar andere hypotheekaanbieder wilt (vanwege bijvoorbeeld slechte service bij uw huidige verstrekker).
In tijden dat de hypotheekrentes laag zijn, ontstaan er vaak verschillende nieuwe en voor u interessante hypotheekvormen. Het oversluiten van uw hypotheek kan op zo’n moment een aanzienlijke financiële meevaller voor u betekenen, ondanks eventuele extra kosten en boeterente die u zeker zult moeten betalen.

Adviseur
Het is belangrijk dat u weet wat u doet, u wil er toch niet financieel op achteruit gaan na het oversluiten van uw hypotheek?
Een goede mogelijkheid is om een deskundige te laten berekenen er voor u voordeel inzit om uw hypotheek over te laten sluiten.

Kosten voor het oversluiten
Het waarschijnlijk dat er aan het oversluiten van uw hypotheek kosten verbonden zijn. Denk hierbij aan de boete die u dient te betalen aan uw huidige geldverstrekker. Het is dan ook belangrijk dat u vooraf altijd vraagt om een schriftelijke opgave van deze boete. Overigens is het wel mogelijk dat de boete uiteindelijk toch afwijkt van uw schriftelijke opgave. Dit komt door de zogenaamde pro forma-opgave, hier krijgt u mee te maken als er bijvoorbeeld tussen het moment van opvragen van de schriftelijke opgave van de boete en het moment dat u de lening aflost een rentewijziging heeft plaatsgevonden.
 
Verder krijgt u bij de oversluiting altijd te maken met notariskosten.
Vaak komen hier ook de kosten voor de afsluitprovisie van de nieuwe hypotheek bij en de kosten voor het taxatierapport.

Laat dus goed berekenen of u deze kosten terug gaat verdienen met uw nieuwe hypotheek.

Wanneer neemt u een nieuwe hypotheek?
Het is belangrijk om te weten wanneer het verstandig is om een nieuwe of extra hypotheek te nemen.
Daarom dient u altijd goed te (laten) berekenen of er voor u voordeel inzit, maar er zijn ook nog wat andere zaken die u kunnen helpen bij het maken van uw keuze.

Als u in één van de volgende situaties zit, is het verstandig om uw huidige hypotheek in te wisselen voor een nieuwe:
Als de rente lager is dan de rente van uw huidige hypotheek kan het oversluiten van uw hypotheek u een voordeel opleveren.
Als de rente op het moment van oversluiting laag is, en indien u verwacht dat de hypotheekrente weer (verder) gaat stijgen.
Als u bij uw huidige geldverstrekker een instaprente gekregen heeft.Klussen klus Nieuwe woning


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: