Keuken Klussen klus

De Kookplaat

KookplaatKoken moet gemakkelijk èn leuk zijn. Op drukke dagen moet het mogelijk zijn snel iets te kunnen opwarmen, maar het is ook leuk om in het weekend weer eens een exclusieve maaltijd te bereiden, eventueel vrienden uit te nodigen en er een gezellige avond van te maken. Sommige mensen kiezen ervoor om voor beide gelegenheden verschillende kookapparaten aan te schaffen, anderen vinden één apparaat met meerdere mogelijkheden juist ideaal. Iets wat in ieder geval niet mag ontbreken in uw keuken, is een kookplaat. Hieronder staat alles wat u moet weten voordat u deze gaat aanschaffen.


behangen informatie Gas kookplaat
behangen informatie Elektrische kookplaat
behangen informatie Keramische kookplaat
behangen informatie Inductie kookplaat
behangen informatie Kookplaat koop tips


Elektrische kookplaatGas kookplaat of elektrische kookplaat?
Dit is de meest voor de hand liggende vraag die u uzelf moet stellen alvorens op zoek te gaan naar een geschikte kookplaat. Kiest u voor een makkelijk bedienbare gas kookplaat, of voor voor de wat geavanceerdere elektrische kookplaat? Om de keuze wat makkelijker voor u te maken, zijn hieronder de voor- en nadelen van gas en elektra en de verschillende modellen voor u op een rijtje gezet.

Gas kookplaat
Het ouderwetse gasfornuis is welbekend. Het is echter onterecht om gaskookplaten nog te associeren met oudbollig. Er zijn namelijk tegenwoordig ook diverse moderne gaskooksystemen, meestal met meer dan 4 pitten, verkijgbaar. Koken op gas is nog steeds het meest populair en wel om de volgende redenen:
het is makkelijk te bedienen
de warmte valt redelijk goed te regelen
een gaskookplaat is snel op temperatuur
het is goedkoop in aanschaf en gebruik
u hoeft er geen speciale pannen voor aan te schaffen
het aansluiten is makkelijk, omdat de meeste keukens van een gasleiding voorzien zijn
de moderne uitvoeringen zijn veiliger gemaakt

Nadelen gas kookplaat
het open vuur kan risico’s met zich mee brengen, zorg daarom dat uw keuken een goede ventilatie heeft en/of dat u over een goede afzuigkap beschikt
de temperatuur kan niet precies geregeld worden
het schoonmaken van een gaskookplaat kan een vervelend karwei zijn
een glasplaat heeft toevoer van aardgas of propaan nodig
 
Gas onder glas kookplaatGas onder glas kookplaat
Vindt u het vooral nadelig dat de traditionele gaskookplaat niet erg onderhoudsvriendelijk is? Dan biedt het gas-op-glassysteem of het gas-onder-glas systeem wellicht de oplossing. Beide systemen hebben namelijk een glaskeramische kookplaat, die veel makkelijker schoon te maken is dan een gewone gaskookplaat.

Hoe werkt de gas onder glas kookplaat
Bij het gas-op-glassyteem bevinden de branders zich op een glaskeramische ondergond. Sommige uitvoeringen van dit systeem bieden u bovendien de mogelijkheid om de warmte van de pitten bij andere kookzones terug te winnen.
 
Het gas-onder-glassysteem is weer net even iets moderner. Hierbij zit de gasbrander onzichtbaar onder de keramische kookplaat en verwarmt de voorste twee pitten. Ook bij dit systeem wordt de warmte hergebruikt: de rest van de hitte van de voorste twee pitten wordt namelijk naar de achterste pitten geleid. Op deze pitten kunt het eten dan eventueel warmhouden of nog even laten koken.

Er zitten overigens ook nadelen aan deze nieuwe technologie verbonden: u kunt de gaspitten niet onafhankelijk van elkaar opwarmen en het systeem is niet goedkoop in aanschaf.

Een gaskookplaat kan worden ingeschakeld door middel van vonkontsteking en u kunt deze kookplaat bedienen met uitwendige draaiknoppen.Elektrische Kookplaat
Er zijn verschillende systemen voor het koken op elektriciteit en bij elk systeem is de manier waarop je kookt weer anders.

Voordelen elektrische kookplaat
De temperatuur valt preciezer en beter te regelen
Het onderhoud vergt weinig werk
De kook/braadzones verschillen meestal van grootte, zo heeft u voor elke maat pan een geschikte zone en verspilt u geen energie

Nadelen elektrische kookplaat
De kookzones hebben wat tijd nodig om af te koelen
Vet- of waterdruppels kunnen in het glas branden
Gebruikt (met name de keramische kookplaten) meer energie dan de gaskookplaat

De oorspronkelijke kookplaat, bestaande uit vier kookzones van platen of spiralen, is eigenlijk een beetje uit.
 
Hoe werkt de elektrische kookplaat
De verwarming gaat bij deze kookplaat via geleiding en
zowel het opwarmen als afkoelen gaat niet erg snel. Dit kunt u als een nadeel zien, maar het kan soms ook best handig zijn: doordat de pitten nog een tijdje warm blijven, kunt u bijvoorbeeld een soep of saus nog even laten doorkoken. Toch lijken de voordelen niet op te wegen tegen de nadelen: zo is de reactie op de warmteregeling erg traag, zijn de pitten niet makkelijk schoon te houden  en verbruikt de elektrische kookplaat veel stroom.

Bediening
U kunt de warmte regelen met externe knoppen.

(Tip: U doet er goed aan te checken of de bediening praktisch is en goed werkt. Zo moet u bijvoorbeeld goed grip op de draaiknoppen kunnen hebben en het verdraaien mag niet veel moeite kosten. Bij de touchbediening moet u er vooral op letten dat de ruimte tussen de knoppen groot genoeg is.)Keramische kookplaat
Wilt u liever een kookplaat die wat moderner, zuiniger en sneller is? Ga dan eens kijken naar een keramische kookplaat op elektriciteit.
 


Hoe werkt de keramische kookplaat
Het bereiden van een maaltijd gaat in principe hetzelfde als bij de traditionele elektrische kookplaat, alleen wordt bij de keramische kookplaat het vitro-keramische glas verwarmd door straling, in plaats van geleiding. Op de plaat zijn de kookelementen die door lijnen zijn aangegeven. De kookzones worden rood wanneer deze geleidelijk opwarmen. Na gebruik koelen deze ook langzaam weer af en om brandwonden te voorkomen, valt er aan de indicatielampjes te zien welke zones nog warm zijn. Als er per ongeluk iets is overgekookt, of er bij het bakken vetdruppels op de glasplaat zijn gespat, moet u wel voorkomen dat het water of het vet in het glas brandt. Verder zijn niet alle pannen geschikt voor het koken op een vitro-keramische glasplaat.

Bediening van de keramische kookplaat
Een keramische kookplaat kan zowel externe knoppen als een touchbediening hebben.

(Belangrijk om te weten: door dat er snel krassen op keramische kookplaten ontstaan, kunt u deze beter niet schoonmaken met een schuurmiddel. Gebruik liever een schoonmaakmiddel die speciaal bestemd is voor keramische kookplaten of een wat minder agressieve schoonmaakmiddel.)Inductie kookplaatInductie kookplaat
Dit systeem voegt alle voordelen van de gaskookplaat en de elektrische kookplaat samen en maakt gebruik van een nieuwe methode van opwarmen.
 
Hoe werkt de inductie kookplaat
Bij een inductie kookplaat verwarmt een elektromagnetisch veld de kookzone. De inhoud van de pan wordt krijgt de warmte overgedragen via de bodem en dus heeft de warmtebron net zo groot als de onderzijde van de pan, wat bijdraagt aan de veiligheid van het systeem. Deze methode is niet alleen erg veilig, maar verbruikt ook nog eens erg weinig energie. Wel moeten de pannen die u gebruikt geschikt zijn voor elektrisch koken en een platte bodem hebben.

Optimale veiligheid
Inductieplaten zijn meestal zo goed beveiligd, dat ze alleen in werking treden als er een gevulde pan op staat en blijven dus inactief als er een ander metalen voorwerp, zoals een mesje, op ligt. Een ander voordeel wat betreft veiligheid: de kookplaat wordt tijdens het bereiden van de maaltijd niet warm.

Bediening inductie kookplaat
De inductiekookplaat heeft een touchbediening. Het regelen van de temperatuur bij dit systeem ideal: net zo precies als de keramische kookplaat en net zo makkelijk als de gaskookplaat.

(Belangrijk om te weten: pannen die u reeds op een gaskookplaat heeft gebruikt, kunt u eigenlijk niet meer gebruiken op keramische of inductie kookplaten. Door het koken op gas gaat de bodem van de pan namelijk bol staan en werkt de verwaming door elektriciteit niet meer optimaal.)

Vermogen van de inductie kookplaat
Omdat elektrische kookplaten een groot vermogen hebben en ze doorgaans veel energie verbruiken, is het verstandig de groepen in uw meterkast te laten controleren door een erkende installateur. Deze kan aangeven of het aantal elektriciteitsgroepen genoeg is en kan indien nodig extra groepen maken.
De capaciteit van de kookzone wordt in Watt uitgedrukt. Als u een groot gezin heeft, of om een andere reden vaak grote hoeveelheden kookt, is een kookzone met een hoog vermogen eigenlijk een vereiste. Een hoog vermogen is ook handig voor wokken en voor als u snel iets aan de kook wilt brengen. Voor kleine hoeveelheden, sudderen en een gerecht op temperatuur houden zijn lage vermogens juist weer geschikt. Omdat het type gerecht wat u bereidt waarschijnlijk per dag verschillend is en ook de hoeveelheid varieert, is de gemiddelde kookplaat met 4 pitten van alle markten thuis en voorzien van kookzones met verschillende vermogens. Meestal hebben deze kookplaten een kookzone met een hoog vermogen, een met een laag vermogen en twee met een normaal vermogen. Naast de standaard kookplaten met 4 pitten, zijn er ook kookplaten verkrijgbaar met meerdere kookzones, oplopend tot 7.Overige keuzes die u moet maken bij de aanschaf van een kookplaat

Breedte van de kookplaat
De breedte van een kookplaat is vooral belangrijk als u een ingebouwde kookplaat wilt. Er zijn kookplaten met een breedtje van 55 tot 90 cm.

Vrijstaand of inbouw kookplaat?
Het is natuurlijk handig om te weten of u een ingebouwde of liever een vrijstaande kookplaat in uw keuken wilt hebben. Inbouwkeukens zijn tegenwoordig meestal voorzien van een ingebouwde kookplaat en ook de modernere systemen zoals de keramische of inductiekookplaten zijn doorgaans inbouwmodellen. Toch zijn er ook heel veel kookplaten los verkrijgbaar en u doet er goed aan om als u eenmaal een kookplaat heeft uitgezocht, eens op internet te kijken of in de winkel te informeren naar de mogelijkheden van het door u uitgezochte model.

Indicatielampje kookplaat
Omdat een kookplaat op elektriciteit na het koken nog een tijdje warm blijft, is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer de kookplaat nog bezig is met afkoelen. De rest-warmfunctie geeft dit per kookzone aan door middel van een lampje of een oplichtende letter (h). Zolang het lampje nog rood is, of knippert, is de kookzone nog niet volledig afgekoeld.

‘Booster’-functie
Als u snel even iets wilt bakken of aan de kook wilt brengen, biedt deze functie een uitkomst: de keramische of inductiekookplaat wordt dan een korte tijd ingeschakeld op vol vermogen.

Panherkenning
Bij deze moderne functie herkent de kookplaat de maat van de pan door middel van sensoren. Op deze manier bepaalt de plaat zelf hoe groot de in te schakelen kookzone moet zijn. Is het gerecht eenmaal aan het koken, dan verminderen de sensoren de warmtetoevoer tot de stand die u gekozen heeft.

Halolightzones
U kunt er ook voor kiezen een elektrisch kooksysteem te combineren met zogenaamde ‘Halolightzones’, die op basis van halogeenlicht werken. Deze zones hebben meer vermogen, zijn sneller op temperatuur en koelen ook sneller weer af. Wel gebruiken ze veel energie, kunnen etensresten inbranden en gaat de warmtebron niet lang mee.

Quicktherm
Deze techniek verwarmt de pan door middel van infraroodstraling. De kookplaat komt snel op temperatuur, is makkelijk schoon te maken en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld.

Module-elementen voor kookplaten
De module-elementen of ‘domino inbouwelementen’ bieden u de mogelijkheid de voor u geschikte kookplaat samen te stellen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om naast een keramische kookplaat met twee zones, ook een grillplaat, ingebouwde friteuse, een inductiekookveld, een visbrander of een wokbrander op gas of inductie te plaatsen. Bij sommige fornuizen kunt u ook een gietijzeren grillplaat kopen, die u over twee branders tegelijk plaatst.


Kinderslot kookplaat
Voor optimale veiligheid zijn er ook kookplaten met een kinderslot, een timer, waarbij de kookplaat alleen ingeschakeld kan worden op tijden wanneer u deze doorgaans gebruikt, en een afdekplaat.

Prijzen kookplaat en kosten kookplaat
Over het algemeen kosten kookplaten €200 tot €1000, maar dit ligt maar net aan uw voorkeur. Hoe meer extra functies, hoe duurder de kookplaat, maar u kan er ook voor kiezen het simpel te houden, zodat u qua prijs voordeliger uitkomt. Vooral gaskookplaten, maar ook elektrische kookplaten zijn nog altijd het goedkoopst. Een simpele vrijstaande elektrische kookplaat is zelfs al vanaf €30 verkrijgbaar.

Verwijderingsbijdrage
De verwijderingsbijdrage van een ingebouwde kookplaat is €5. Voor losse kookplaten, vierpitskookplaten, kookplaten met 3 pitten of minder en een grillplaat hoeft u geen verwijderingsbijdrage te betalen.Klussen klus Keuken


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: