Interieur Klussen klus

Het maken van een lichtplan

Zonder licht zou er geen leven zijn. Niemand kan zonder licht…
We laten het daglicht het liefst zoveel mogelijk ons huis binnendringen, maar dit lukt niet in elke woning.Met de juiste toepassingen van kunstmatig – licht, zoals sfeerverlichting kunt u (extra) sfeer in uw woning creëren. Voordat u bezig gaat met het maken van een lichtplan een overzicht van de mogelijkheden.

Nieuwe woning en licht
In de hedendaagse nieuwbouwwoning wordt er van nature al veel rekening gehouden met de behoefte aan (dag)licht. Bij nieuwbouwwoningen ziet u dan tegenwoordig ook weer grote ramen, hoge plafonds, vides en patio’s. Deze moeten er voor zorgen dat het licht uw huis binnenkomt.
Een lichtplan maken wordt dan ook steeds belangrijker in de hedendaagse bouw en de inrichting van uw woning.

De verschillende soorten licht
Er zijn enkele verschillende soorten licht, deze staan hieronder beschreven.

Zonlicht
Spreekt voor zich…
In iedere woning dient voldoende zonlicht naar binnen te komen.
 
Functionele verlichting
Dit soort licht heeft u op plaatsen nodig waar ú vindt dat het nodig is. Dit is voor iedereen anders. Denk eens aan de verlichting boven uw bureau of dat van uw kinderen.

Algemene verlichting
Hieronder wordt het ‘gewone’ licht bedoeld.
Denk hierbij aan de lamp boven de eettafel en de lamp in uw keuken.
Iedere woning heeft algemene verlichting.

Sfeerverlichting
Sfeerverlichting brengt gezelligheid en sfeer in uw woning.
Tevens zorgt het voor de balans tussen zacht en hard licht. Sfeerverlichting heeft grote invloed op de stemming van mensen. Sfeerverlichting is een aanrader voor elke woning.

Soorten lampen
Naast de verscheidene soorten licht, zijn er ook verschillende soorten lampen te verkrijgen in de diverse winkels.

Gloeilampen
De meest gebruikte lampen.
De levensduur van deze lamp is circa 1 jaar. Deze lampen zijn verkrijgbaar in helder glas en in mat glas. Tevens bieden de verschillende winkels u een ruime keuze aan vormen en kleuren aan.
Geschikt voor: Algemene verlichting en sfeerverlichting

Halogeenlampen
Deze geven een glinsterend licht.
Geschikt voor: Algemene verlichting en sfeerverlichting

Spaarlampen
Deze lampen hebben een bijzonder lange levensduur van circa 6 tot 12 jaar. Tevens verbruikt u met dit soort lamp 80% minder energie dan dat u een gloeilamp aanschaft.
Geschikt voor: Algemene verlichting en sfeerverlichting

Lichtplan maken
Nu dat u meer weet over de verschillende typen lampen en verlichting is het een stuk eenvoudiger om een lichtplan te maken.

Zorg er bij het maken van uw lichtplan voor dat u van te voren weet waar u welk licht wilt hebben en plaatsen waar u misschien helemaal geen licht nodig heeft. Hou hierbij rekening met de stopcontacten. Maak een plattegrond met stopcontacten en geef aan waar u licht wilt en het type licht.

Denk na over de plaatsen die u extra wilt benadrukken met licht. Een schilderij komt vaak veel beter tot zijn recht met een subtiel spotje. Neem ook de spotjes mee in uw lichtplan.

Tevens is het misschien raadzaam om een professional in te schakelen die u nog enkele tips en/of aanwijzingen kan geven. Maar dit is geen vereiste, want het maken van een lichtplan is niet zo ingewikkeld, als u maar weet welk licht u moet gebruiken en waar u het hebben wilt.

Natuurlijk is het ook van belang waar de kabels en stopcontacten liggen in uw woning. (Afhankelijk van het type lamp uw wilt gebruiken).

Klussen klus Interieur


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: