Klussen Klussen klus Metselen

Stap voor stap metselen


Stap 1
Stel de metsel profielen in de hoeken van de te bouwen constructie. Bij het bouwen van een enkele muur stelt u de metselprofielen zo dat de muur er precies tussen komt. Bij het bouwen van een aanbouw stelt u de metselprofielen zo dat ze of de binnenkant of de buitenkant van de hoek markeren.

Stap 2
Met behulp van de schoren (houten latten) en de waterpas stelt u de metselprofielen EXACT recht. Zorg dat de schoren zo bevestigd zijn dat ze niet in de weg zitten bij het metselen! Het stellen van de metselprofielen is een heel precies werk dat u met 2 personen moet doen.
(de schoor is een lat die aan het metselprofiel vast zit en schuin naar de grond loopt, in de grond slaat u een kort houten paaltje en daar wordt de schoor aan vast gespijkerd of geschroefd nadat het metselprofiel exact waterpas staat)

Zorg er ook voor dat er niemand tegen de metselprofielen aanloopt of dat spelende kinderen ze scheef duwen.
CONTROLEER ALTIJD VOOR U BEGINT MET METSELEN OF DE METSELPROFIELEN NOG RECHT STAAN.
Dit voorkomt een boel werk met als resultaat een scheve muur.

Maatvoering op de metselprofielen
Stap 3
U zoekt het hoogste punt van de fundering op (deze moet natuurlijk eigenlijk precies horizontaal lopen en als dat zo is maakt het niet uit op welk metselprofiel u begint). Op het dichtstbijzijnde metselprofiel tekent u met behulp van de gemaakte lagenlat streepjes op het metselprofiel.
 
Stap 4
Vervolgens trekt u met het waterpas en een lange, rechte lat 1 lagenlat streepje heel nauwkeurig door naar het voIgende metselprofiel. Met behulp van de lagenlat zet u nu ook op dit metselprofiel de streepjes. 
 
Als de metsel profielen zover uit mekaar staan dat een lat altijd te kort is gebruik dan metselkoord. Span het metselkoord goed strak en meet met een lange waterpas, zonder het metselkoord te raken!, of het metselkoord exact waterpas staat. Doe dit heel nauwkeurig en rustig en altijd met twee personen.

Stap 5
Op de metselprofielen kunt u het beste met een mesje een kleine inkeping maken bij ieder streepje. Zo voorkomt u dat het metsel koord verschuift
 
Stap 6
Sla een spijker “om de hoek” bij ieder streepje zodat u daar het metselkoord aan vast kan maken. 
 
Stap 7
Span het metselkoord op de eerste steenhoogte zorg dat alle spullen (zie: gereedschap) en waterbij de hand zijn en het metselen kan beginnen: 
 
Stap 8
Giet een zak kant en klare metselspecie in de kuip, voeg het water toe en mix goed. Dit kan gewoon met de hand met behulp van een troffel. Ook een boormachine met mix hulpstuk is makkelijk. 
 
Stap 9
Enkele druppels afwasmiddel door de specie maakt de specie mooi smeuďg en makkelijk te verwerken
 
Stap 10
Smeer met de troffel een hoeveelheid specie op de onderkant van de eerste steen. Druk deze met de specie naar beneden op de fundering. Zorg dat hij exact op de hoogte van het metselkoord komt, en met de kopse kant tegen het metselprofiel aan. Het teveel aan specie haalt u weg met de troffel en gooit u terug in de kuip. Als de steen niet de hoogte van het metselkoord haalt trekt u hem los. Vervolgens verwijdert u de specie, neemt een nieuwe grotere schep specie en metselt de steen opnieuw
 
Stap 11
De tweede steen smeert u zowel aan de onder kant als aan 1 kopse kant in met specie. Deze steen metselt u met een stevige beweging tegen de vorige steen aan. Door de specie op de kopse kant van de steen vult de verticale stootvoeg zich ook. De volgende steen net zo, etc. tot u bij het metselprofiel aan het einde bent.
 
Stap 12
Een steen afkorten gebeurt met behulp van een sabel: u legt de scherpe kant van de sabel op de steen en geeft op de stompe kant een klap. De steen is nu gespleten.

 
U bent nu aan het metselen, een aantal zaken moet u tijdens het metselen goed in de gaten houden:

De stenen moeten vlak onder het metselkoord liggen maar mogen het metselkoord NOOIT raken ! (raken ze het metselkoord wel dan drukken ze het iets omhoog en de volgende steen weer en zo krijg je dus een “bolstaande” laag ipv een waterpas laag)

Stap 13
Controleer af en toe met een korte waterpas of de stenen ook “overdwars” waterpas liggen 
 
Stap 14
Controleer af en toe met de koppenlat of de steen afstand oftewel de stootvoeg dikte goed is
 
Stap 15
Direct na het metselen krabt u met een voegspijker de voegen uit tot een diepte van ongeveer 1,5 cm. 
 
Stap 16
Met een stoffer de metselspecie die eventueel op de stenen is gekomen zo snel mogelijk verwijderen. 
 
Denk om het goed vochtig houden bij droog weer en afdekken bij regen!Klussen klus Metselen voorbereiding
Klussen klus Metselen gereedschap
Klussen klus Metselen materiaal
Klussen klus Metselen de uitvoering
Klussen klus Klussen


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: