Keuken Klussen klus

Een nieuwe keuken (2)

Het stappenplan voor een nieuwe keuken
behangen informatie Informatie verzamelen
behangen informatie Een begroting maken
behangen informatie Voorbereiding: de checklist
• Wie gaan de nieuwe keuken gebruiken
• Functie van de nieuwe keuken
• Architect nodig voor de keuken of zelf doen?
• Meten en het maken van een keuken plattegrond
• Apparatuur voor in de nieuwe keuken
• Keukenindeling, vorm en zones
•  Sfeer en stijl, de verschillende type keukens
behangen informatie Begroting nakijken
behangen informatie Bestellen van Brochures


Architect nodig voor de nieuwe keuken of zelf doen?
Heeft u al een beeld van wat u met uw keuken wilt, bent u handig en lijkt het u leuk om uw eigen keuken te ontwerpen? Dan is het waarschijnlijk niet nodig om professionele hulp in te schakelen en kunt u verder met het kopje ‘Ruimte’.

Als u eigenlijk nog helemaal niet weet wat u met uw nieuwe keuken aan moet of als u wel wat advies kunt gebruiken, kan een deskundige echter wel goed van pas komen. Een architect kan u advies geven over de inrichting, vergunning en de afwerking van het meubilair en neemt meestal ook deelopdrachten aan, maar hij kan ook alleen een ontwerp maken. Dit laatste is praktisch als u al een aannemer heeft, maar een architectenbureau kan meestal ook gunstige contracten met een aannemer voor u regelen.

Tips voor als u besluit wel professionele hulp in te schakelen:
•Doe vóór dat u een bedrijf benadert research naar keukens die reeds door hen zijn geďnstalleerd en let daarbij vooral op de kwaliteit en de beoordeling van de eigenaren
•Vraag offertes aan voor al het apparatuur, werk en materiaal en vraag uzelf af of dit bij u past
•Ga bij een aanbetaling na of u uw geld terug krijgt als het door u ingeschakelde bedrijf failliet gaat.
•Laat u niet overhalen tot ontwerpen waar u eigenlijk niets in ziet

Een keukenleverancier biedt u naast complete keukens, meestal ook losse onderdelen. U kunt er dus ook nog voor kiezen om een deel zelf te doen en een deel uit te besteden. Uw overige keukenspullen kunt u dan bijvoorbeeld bij een bouwmarkt zoeken, wat ook nog eens veel voordeliger is.

(Tip: Als u voor een keukenleverancier kiest, doet u er goed aan eentje te benaderen die erkend is door de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW))

Meten en het maken van een keuken plattegrond
Als u een nieuwe keuken uit gaat zoeken, moet u natuurlijk wel weten hoe de ruimte waarin deze moet komen eruit ziet. De enige manier om dit te weten te komen, is simpelweg door allereerst de meetlat erbij te pakken en alles op te meten: van de wanden en het vloeroppervlak, tot de te plaatsen deuren en ramen. Deze dingen tekent u in een plattegrond op schaal. Hierin markeert u ook waar u de toegang naar uw keuken wilt, een raam wilt hebben en waar de de leidingen en contactdozen moeten komen te zitten. Het is vooral belangrijk dat het opmeten van de positie van de stopcontacten, gasaansluitingen en lichtschakelaars precies gebeurd.
 
Opbergruimte
Keuken-ruimteNu u een overzicht heeft van de beschikbare ruimte, kunt u gaan bekijken wat u met deze ruimte wilt doen. Om te bepalen hoeveel opbergruimte de keuken moet hebben, doet u er goed aan een inventaris te maken van alles wat u maar in uw keuken kwijt wilt: potten en pannen, kookgerei, servies en glazen, fruit en groente, pakken en flessen, potjes met kruiden, schoonmaakspullen en een afvalemmer. Daarbij moet u ook denken aan een eventuele eettafel met de bijbehorende stoelen.

Meubilair
Als u eenmaal weet wat er allemaal aan spullen in uw keuken moet worden opgeborgen, kunt u ook gaan bepalen waar u alles het liefst alles opgeslagen ziet en welk meubilair u dus nodig heeft: boven- of onderkasten, hoog of laag, gesloten of open, lades of rekken?

Apparatuur voor in de nieuwe keuken
Welke apparatuur moet u aanschaffen? Moeten de apparaten ingebouwd of vrijstaand zijn? De belangrijkste punten per apparaat op een rijtje:
- Koelkast en diepvries: apart of een combinatie, hoeveel inhoud moeten de apparaten hebben.
- Spoelbak: enkel, dubbel of een combinatie, wilt u een afdruipvlak.
- Vaatwasser: heb ik deze nodig?
- Wasmachine en droogautomaat: apart of een combinatie, wilt u deze in de keuken.
- Kookplaat: keramisch, inductie of op gas, hoe groot moet het zijn.
- Oven en magnetron: inbouw of vrijstaand, wilt u een combinatie.
- Afzuigkap: heeft u deze nodig, in welke uitvoering.

Keukenindeling, vorm en zones
keukenindelingAls u een beetje een beeld heeft van het meubilair en het appratuur die in uw keuken moet komen, kunt u uw plattegrond er weer bijpakken en de gewenste kasten, tafels en stoelen hier ook in tekenen. De exacte afmetingen van het meubilair, de apparaten en de kastjes, zijn meestal te vinden in de brochures van het toeleveringsbedrijf. Het is niet onbelangrijk dat het werken in de keuken comfortabel is en dat de afstand tussen de verschillende zones (voorraad-,opberg-,was- en kookzone) niet te groot is.

Volgens experts is de ‘werkdriehoek’ – een formule waarbij de afstand tussen het fornuis, de koelkast en de spoelbak niet meer dan zes meter bedraagt- ideaal. De handigste opstelling is voor ieder gezin weer verschillend en in showrooms en woonbladen kunt u wellicht ideeën opdoen.

Hier zult u gegarandeerd keukens in bijv. een U-vorm (voor de kortste loopafstand), L-vorm (voor een keuken met eettafel) of een G-vorm (geschikt voor de wat grotere keukens) te zien krijgen.
(Tip: Als u een grote keuken heeft of als het regelmatig voorkomt dat meerdere mensen gebruik van de keuken maken,, is een kookeiland misschien iets voor u: op deze manier gebruikt u de ruimte erg efficient en kunnen verschillende personen hun gang gaan in de keuken)

Naast de inrichting van uw keuken moet u ook letten op de hoogte van het de keukenmeubels en het werkblad. Als u geen tijd hebt om dit per onderdeel uit te zoeken, kunt u natuurlijk ook nog een inbouwkeuken overwegen, die u naar uw behoeftes kunt uitkiezen. Dit bespaart u veel denkwerk, maar u kunt het dan natuurlijk niet helemaal naar uw eigen hand zetten.

Sfeer en stijl, de verschillende type keukens
Zoals hierboven al genoemd, kunt u kiezen voor een inbouwkeuken of voor een eigen ontwerp. Een inbouwkeuken biedt vele mogelijkheden in verschillende prijsklasses, zodat u genoeg keuze heeft. Een keukenleverancier kan u vaak ook helpen met het ontwerpen en installeren van de keuken. Deze standaardkeukens zijn meestal echter wel alleen ingesteld op het gebruik en de functie. Als u heeft vastgesteld dat u toch liever een ‘woonkeuken’ wilt, is een eigen ontwerp dus aantrekkelijker. Daarbij straalt een eigen ontworpen keuken meer persoonlijkheid uit, voldoet hij het beste aan uw eisen en kunt u de losse onderdelen meenemen bij een verhuizing.

Wat voor keuken u ook kiest, de stijl en sfeer van de keuken moet bij u en uw huis passen. Houdt u van modern of toch meer voor iets nostalgisch? Wilt u het romantisch of spreekt de retrostijl u aan? Tegenwoordig is alles haast mogelijk. Wederom kunt u inspiratie opdoen op het internet, showrooms of in woonbladen. Als het u een leuk idee lijkt om de keuken juist heel anders dan de stijl van uw huis aan te kleden, moet u wel uitkijken dat u dit niet overdrijft: het blijft natuurlijk wel een onderdeel van uw huis. Als u eenmaal een stijl heeft uitgekozen (of misschien wel zelf gecreërd), kunt u een lijstje gaan maken van hoe u uw apparaten, meubels, vloeren, wanden en verlichting hier op aan kunt laten passen. Let hierbij vooral op de kleur en het materiaal. Qua verlichting moet u een balans zien te vinden tussen uw stijlvoorkeur en een goedverlicht werkblad. Als u dit laatste erg belangrijk vindt, kunt u kijken of het mogelijk is om uw aanrechtblad bij een raam te plaatsen.

Nog enkele tips
Gaat u voor een moderne keuken? Kies dan voor:
•een werkblad van beton, leisteen of kunststof
•effen muren
•donker hout
•gladde, strakke vloeren
•wit of juist een aparte kleur
•tl-buizen;
•moderne apparaten

Als u toch meer een traditionele keuken wilt, dan kunt u beter kiezen voor:
•natuurlijk materiaal
•houten planken
•antiek meubilair
•een houten of stenen aanrechtblad
•eenvoudige verlichting
•warme kleuren

Stap 4 De begroting nakijken (en de keuken uitkiezen!)
U heeft nu een goed overzicht van uw wensen voor de nieuwe keuken en daarom wordt het tijd dat u uw reeds gemaakte begroting erbij pakt om te kijken of u dingen door kunt strepen of juist ergens iets bij moet zetten. Misschien wilt u toch liever meer aan de vaatwasser uitgeven dan aan het aanrechtblad, of vindt u dat uw oude gootsteen uiteindelijk best wel goed bij de nostalgische sfeer die u voor u keuken heeft uitgekozen past. Ook weet u nu welke hulp u wilt inschakelen en wat voor kosten dat met zich mee brengt. Als u uw begroting heeft gecorrigeerd, de plattegrond en uw wensen duidelijk op papier heeft en weet wie u zult moeten benaderen, bent u in feite klaar om aan de slag te gaan met uw droomkeuken!

Gratis keuken brochures behangen informatie
 

Klussen klus Keuken


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: