Vloeren Klussen klus

Planken houten vloer leggenBij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als u de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij ondervloeren
 
Zorg dat de planken minimaal 3 dagen maar liever 1 week in de ruimte hebben gelegen waar ze gelegd worden. De planken altijd liggend bewaren. Zet u de planken rechtop dan zijn ze al krom voor u begint.

Als u brede planken gebruikt (> 15 cm breed) en de kopse kanten hebben geen veer en groef begin dan adviseren wij het gebruik van lamellen en een lamellenfrees. Frees dan eerst alle kopse kanten van de planken in.
 
Stap 1
Bepaal met behulp van een metselkoord welke van de 2 muren de minste afwijkingen vertoont. Langs de meest rechte muur begint u met het leggen van de planken.
 
Stap 2
Zoek vervolgens een perfect rechte plank uit. Hout blijft een natuurproduct en zelfs bij goed gedroogde planken zitten er altijd wel een paar “kromme” bij. Controleer de plank door hem naast het gespannen metselkoord te leggen. Of als u een beetje timmermansoog heeft kijkt u langs de plank. 
 
Stap 3
De eerste rechte plank legt u ongeveer 15 mm van de kant af.
 
Stap 4
Bij een zwevende vloer stopt u enkele klosjes hout van +/- 15 mm dik tussen de plank en de muur. 
 
Stap 5
Als u de vloer aan de ondergrond bevestigd met schroeven of spijkers zet de plank dan vast door de schroef of spijker schuin in de veer te sIaan/schroeven.
 
Stap 6
De veer van de plank mag absoluut niet beschadigd worden en de schroef of spijker mag ook niet uitsteken!
 
Stap 7
Vaak is het noodzakelijk om het gat eerst voor te boren. Gebruikt u een schroef met diameter 3,5 dan voorboren met 3,0. 
 
Zorg dat de eerste plank goed ligt en neem daar de tijd voor. 
 
Stap 8
De volgende planken legt u er tegenaan. Klop ze aan met een hamer en een stukje afval hout. De naden moeten nooit exact naast mekaar komen maar altijd verspringen.

Stap 9
Als de planken op de ondergrond vast gezet worden dan kunt u met een stuk afvalhout en een beitel de planken mooi strak tegen elkaar aan leggen. U moet dan met twee personen zijn. De een trekt de plank aan met de beitel en de ander zet de plank vast.
 
Stap 10
De uiteinden van de planken drukt u met een koevoet aan. Een stukje hout tussen de muur en de koevoet voorkomt beschadiging van de muur.

Houdt ook rond de dorpels en verwarmingsbuizen 15 mm ruimte aan, een houten vloer werkt altijd nog.

Werk rustig door tot de andere kant van de kamer. En zorg er altijd voor dat de gezaagde uiteindes later onder de plint vallen. Plaats deze gezaagde uiteindes dus altijd tegen de muur. Het zagen kunt u doen met een handzaag, decoupeer of cirkelzaag.

Vervolgens de houten klosjes tussen de muur en de planken verwijderen en de vloer enkele weken laten liggen voor u de plinten gaat plaatsen. De vloer werkt nog sterk, zeker in het begin.

Schuren
Een echt perfect resultaat krijgt u pas als u na het leggen de hele vloer schuurt. Bijna zeker zijn er kleine niveau verschillen opgetreden. Dit kan optreden door kleine hoogte verschillen in de ondervloer of verschillen in de dikte van de stroken parket. Huur een parket bandschuurmachine en een kanten schuurder. Hoe u precies met deze machines werkt wordt beschreven onder de rubriek: Onderhoud.
 
Montage van de plinten
Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer u goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de planken vloer hier “onderdoor” kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijv. speakers in de plint verwerkt kunnen worden.

De plinten die tegen de wand gemonteerd worden zijn altijd staande plinten. In oude huizen en boerderijen kan er met een mooie staande plint worden gewerkt. Als staande plint kan dan een plank zonder veer en groef van +/- 8 a 12 cm gebruikt worden.

In nieuwbouw wordt meestal met een liggende plint gewerkt. Als u deze liggende plinten wil dan ontkomt u niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 4 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor u deze plinten bevestigd.

Lakken of in de was zetten
Na het plaatsen van de plint is uw vloer bijna klaar. Of lakken of in de was zetten. Als u de vloer in de was wilt zetten kunt hem het beste eerst impregneren met olie. Anders moet de vloer erg vaak in de was zetten. Een nieuwe vloer moet altijd vaker in de was worden gezet dan een oude omdat het hout nog niet compleet verzadigd is. Een nieuwe geďmpregneerde vloer die in de was is gezet kan na 3 weken al schrale plekken gaan vertonen. Geen paniek, gewoon weer in de was zetten.


Klussen klus De voorbereiding
Klussen klus Het benodigde gereedschap
Klussen klus Materiaal voor de plankenvloer
Klussen klus Planken houten vloer leggen
Klussen klus Onderhoud en reparatie planken houten vloer
Klussen klus Vloeren


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: