Vloeren Klussen klus

Een tegelparketvloer leggen

Bij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als u de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij Klussen klus Ondervloeren


Stap 1
Neem een willekeurig punt ongeveer midden op de vloer. Vanuit dit punt kijkt u of u aan beide zijden uitkomt met minimaal een halve parket tegel. Een smalle rand tegels is lelijk, dus dit is puur om esthetische redenen. U neemt de maat van de vloertegel (bijv. 40 X 40) en berekent hoe u uitkomt.
 
Stap 2
Ook kunt u de tegels voorlopig even zonder lijm natuurlijk neerleggen. Als u dit punt bepaald heeft trekt u vanuit dit punt een loodrechte lijn naar de kanten. Gebruik een grote winkelhaak, of een korte met een rechte lat en een Timmermans potlood.

Stap 3
Ergens op deze lijn bepaalt u het startpunt voor de tegels die daar dwars opkomen. Ook nu weer opletten dat u aan de uiteindes met minimaal een halve tegel uitkomt Door dit punt trekt u ook een lijn loodrecht op de andere lijn. Voor het trekken van de lijn gebruikt u de grote winkelhaak, een rechte lat en een Timmermans potlood.

Stap 4
Met de plastic lijmspatel of de kitspuit met montage kit brengt u de lijm op voor de eerste parket tegel. Deze eerste tegel komt dus tegen het kruispunt van beide lijnen aan. LET OP: zorg dat de lijm NIET over de lijn komt. De belangrijkste tegel is de eerste. Deze eerste tegel bepaalt namelijk de maatvoering van alle volgende tegels! Deze eerste tegel moet absoluut goed zitten en als u de lijm over de lijn smeert dan kunt u niet exact zien of de tegel exact tegen de lijn aan komt

Bij het gebruik van een kitstrijker moet het gehele oppervalk netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn. Bij het gebruik van de kitspuit om de 5 cm even grote bolletjes montage kit opspuiten.
 
Stap 5
Vervolgens drukt u de eerste parket tegel in de lijm. U drukt de tegel stevig aan. Aankloppen met de rubberhamer. Lijm die onder de parket tegel vandaan komt verwijderen.

Mooi de eerste tegel, de belangrijkste, ligt. Omdat u de volgende tegels tegen deze tegel aan moet kloppen met de hamer is het beter om te wachten tot de lijm is uitgehard.

Heeft u daar niet de tijd/geduId voor dan moet u dus heel goed op letten dat bij het aankloppen van de volgende tegels de eerste tegel niet verschuift !!

Stap 6
Nu de lijm opbrengen voor de eerste rij tegels en de tegels van boven aankloppen met de rubber hamer. Om de tegels goed tegen mekaar aan te krijgen aankloppen met een gewone hamer. Gebruik een afval stuk van de tegel als de tegels voorzien zijn van messing en groef. Anders een gewoon klosje hout. NOOIT ZONDER BESCHERMINGS KLOSJE TEGEN DE TEGEL SLAAN.
 
Bij de volgende rijen tegels goed opletten dat de hoekpunten exact tegen mekaar aan komen. Doet u dit niet dan gaan de tegels ten opzichte van mekaar verlopen en wordt het steeds moeilijker om de tegels strak te leggen
 
Stap 7
De tegels tegen de muur aan afzagen zo dat er nog een tussenruimte van 10 mm over blijft. Deze laatste tegel aandrukken met een kleine koevoet. Een stukje hout tegen de muur om beschadiging van de muur te voorkomen.

Een echt perfect resultaat krijgt u pas als u na het leggen de hele vloer schuurt. Bijna zeker zijn er kleine niveau verschillen opgetreden. Dit kan optreden door kleine hoogte verschillen in de ondervloer of verschillen in de dikte van de stroken parket. Huur een parket bandschuurmachine en een kanten schuurder. Hoe u precies met deze machines werkt wordt beschreven onder de rubriek: Klussen klus Reparatie

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer u goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de parket vloer hier “onderdoor” kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijv. speakers in de plint verwerkt kunnen worden. Dergelijke plinten worden tegen de wand gemonteerd en noemt men daarom staande plinten.
In nieuwbouw wordt meestal met een liggende plint gewerkt. Als u deze liggende plinten wil dan ontkomt u niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 4 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor u deze plinten bevestigd.

Na het plaatsen van de plint is uw vloer bijna klaar. Of lakken of in de was zetten. Als u de vloer in de was wilt zetten kunt hem het beste eerst impregneren met olie. Anders moet de vloer erg vaak in de was zetten. Een nieuwe vloer moet altijd vaker in de was worden gezet dan een oude omdat het hout nog niet compleet verzadigd is. Een nieuwe geďmpregneerde vloer die in de was is gezet kan na 3 weken al schrale plekken gaan vertonen. Geen paniek, gewoon weer in de was zetten.


Klussen klus Houten vloeren, parket en laminaat
Klussen klus Ondervloeren
Klussen klus De ondervloer plaatsen
Klussen klus Gereedschap dat u nodig heeft
Klussen klus Een tegelparketvloer leggen
Klussen klus Een visgraatvloer leggen
Klussen klus Parket onderhoud
Klussen klus Parket reparatie
Klussen klus Vloeren


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: