Vloeren Klussen klus

Een visgraatvloer leggen


Bij de volgende instructie gaan we ervan uit dat de ondervloer al gemonteerd is. Zo niet, kijk bij de voorbereiding van deze klus voor instructies. Als u de keuze voor een ondervloer nog moet maken, kijk dan bij Klussen klus Ondervloeren

Stap 1
Het leggen van een visgraat vloer is niet moeilijker als een gewone parket vloer. Echter een kleine afwijking in het begin werkt sterk door, zo sterk dat de delen uiteindelijk kieren gaan vertonen. Dus concentratie is vereist. Ook hier geldt: als de eerste delen erin liggen gaat de rest makkelijker. De hulpdriehoek moet ook nauwkeurig gemaakt worden.

Stap 2
Maak een hulp driehoek waarbij de rechte kanten de lengte van uw parketstrook is. Het makkelijkste is een punt van een plaat spaanplaat of ander plaatmateriaal. Doe dit nauwkeurig. Want dit wordt het passtuk voor het begin van elke eerste baan.
 
Stap 3
Bepaal met behulp van een metselkoord welke van de 2 muren de minste afwijkingen vertoont. Langs de meest rechte muur bevestigd u een strook plaatmateriaal van gelijke dikte (ongeveer 10 mm is prima). Met behulp van kleine strookjes hout en houtsplinters die u tussen de wand en het plaatmateriaal steekt zorgt u dat deze strook plaatmateriaal exact en recht langs het metselkoord loopt. De eerste stroken moeten absoluut recht leggen.
 
Stap 4
Vervolgens plaats u de hulpdriehoek driehoek met zijn lange kant tegen de strook plaatmateriaal aan.

Stap 5
Nu lijmt u de eerste twee stroken vast. Volg de lijminstructies van de fabrikant. Meestal verlijmd u visgraatparket met een lijmkam. Bij het verlijmen met een lijmkam krijgt u een mooie egale verdeling van de lijm. 
 
Stap 6
De stroken aankloppen met een hamer en tussen de parket strook en de hamer een afvalstukje hout houden. Zo beschadigt u de veer en groef van de parket strook niet. 
 
Mooi de eerste twee stroken, de belangrijkste, liggen. Omdat u de volgende stroken tegen deze stroken aan moet kloppen met de hamer is het beter om te wachten tot de lijm is uitgehard.

Heeft u daar niet de tijd/geduld voor dan moet u dus heel goed op letten dat bij het aankloppen van de volgende stroken de eerste strook niet verschuift !!

Stap 7
Bij het aanbrengen van de volgende stroken af en toe met behulp van de grote winkelhaak controleren of de stroken niet verlopen. Als de eerste baan er recht in ligt is de klus qua moeilijkheidsgraad voor 95 % geslaagd.

Bij elke volgende baan begint u altijd met de pas driehoek !

Rondom de vloer 1 cm vrijhouden, ook bij leidingen en dorpels

Stap 8
Het aandrukken van de passtukken rondom vergt wat oefening. Een koevoet en een stukje hout tussen de muur is de beste oplossing.

Na het leggen van de vloer de strook pIaatmateriaal verwijderen.
 
Stap 9
Een echt perfect resultaat krijgt u pas als u na het leggen de hele vloer schuurt. Bijna zeker zijn er kleine niveau verschillen opgetreden. Dit kan optreden door kleine hoogte verschillen in de ondervloer of verschillen in de dikte van de stroken parket. Huur een parket bandschuurmachine en een kanten schuurder. Hoe u precies met deze machines werkt wordt beschreven in de rubriek: Klussen klus Reparatie

Het enige wat nu nog moet gebeuren is de montage van de plinten. Er zijn veel systemen, oriënteer u goed. Het beste is om de plinten tegen de muur te bevestigen zodat de parket vloer hier “onderdoor” kan uitzetten en krimpen. Ook zijn er systemen waarbij kabels van bijv. speakers in de plint verwerkt kunnen worden. Dergelijke plinten worden tegen de wand gemonteerd en noemt men daarom staande plinten.
In nieuwbouw wordt meestal met een liggende plint gewerkt. Als u deze liggende plinten wil dan ontkomt u niet aan plinten die op de vloer bevestigd worden. Wacht dan zeker 4 week, totdat de vloer totaal is uitgewerkt, voor u deze plinten bevestigd.

Na het plaatsen van de plint is uw vloer bijna klaar. Of lakken of in de was zetten. Als u de vloer in de was wilt zetten kunt hem het beste eerst impregneren met olie. Anders moet de vloer erg vaak in de was zetten. Een nieuwe vloer moet altijd vaker in de was worden gezet dan een oude omdat het hout nog niet compleet verzadigd is. Een nieuwe geďmpregneerde vloer die in de was is gezet kan na 3 weken al schrale plekken gaan vertonen. Geen paniek, gewoon weer in de was zetten.


Klussen klus Houten vloeren, parket en laminaat
Klussen klus Ondervloeren
Klussen klus De ondervloer plaatsen
Klussen klus Gereedschap dat u nodig heeft
Klussen klus Een tegelparketvloer leggen
Klussen klus Een visgraatvloer leggen
Klussen klus Parket onderhoud
Klussen klus Parket reparatie
Klussen klus Vloeren


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: