Vochtprobleem en lekkage

Het hebben van een vochtprobleem en een lekkage behoort tot de vervelendste problemen in huis. Zwarte punten in je stucwerk, schimmel op de muur, of zelfs op de gordijnen, doorslaande muren en daardoor vaak een vochtig binnenklimaat

Vochtproblemen ontstaan door een opeenhoping van vocht. Belangrijk is om waar mogelijk de oorzaak weg te nemen. Soms is dit iets heel simpels als een regenpijp verleggen die nu vlakbij de gevel uitkomt. Het regenwater verzadigd de muur en door de capillaire werking (= zuigende werking) wordt de hele muur vochtig. Als de oorzaak niet kan worden weggenomen dan moet er geventileerd en/of gecirculeerd worden, liefst in combinatie met verwarming

Hieronder beschrijven wij systematisch een aantal veel voorkomende vocht problemen met de daarbij horende oplossing.
Vochtprobleem in de badkamer
Vochtige muren
Het vochtprobleem is structureel
Vochtige muren onder ramen en vensterbanken
Daklekkage

Vochtprobleem in de badkamer
Voor de afzuiging van een badkamer bestaan verschillende systemen. Een afzuiging die aan en uitschakelt met het licht en een instelbare nalooptijd is een oplossing. Ook zijn er ventilatoren die op de vochtigheidsgraad in de badkamer reageren. Komt de vochtigheid boven een bepaald door jou in te stellen niveau (tussen 60 % en 90 %) dan slaat de ventilator automatisch aan.

Het mooiste is een ventilator die automatisch inschakelt met het licht, een instelbare nalooptijd heeft en ook inschakelt bij een bepaalde vochtheidsgraad. Deze ventilatoren zijn iets prijziger maar zeker de moeite waard.

Een eenvoudige ventilator die uit en inschakelt met het licht is eigenlijk zinloos. Nadat je de badkamer verlaat is de badkamer immers het natst en juist dan stopt de afzuiging.

Vochtige muren
Vochtige muren komen eigenlijk alleen voor bij huizen met enkele muur. Bij een spouwmuur is vochttransport bijna uitgesloten. Het enige contact tussen de buiten muur en binnen muur zijn de spouwankers. In deze spouwankers zit midden in een verzakking. Deze verzakking zorgt ervoor dat  vocht niet van de buiten muur naar de binnen muur getransporteerd kan worden.

Vochtproblemen treden dus meestal op bij oudere huizen zonder spouwmuur. Eerst goed zoeken naar de oorzaak. Is dit een regenpijp die vlakbij de gevel uitkomt. Een verstopte afvoerbuis of iets dergelijks? Laat regenwater minimaal 1 meter van de gevel in de grond zakken of sluit de regenwater afvoer aan op het riool. Als alle mogelijke oorzaken zijn weggenomen kun je een bakstenen ongeverfde gevel impregneren met een waterafstotend middel. De gevel blijft ademen maar zal niet zoveel water meer opnemen.

Als de gevel geverfd is dan de oude verflagen zo goed mogelijk verwijderen en behandelen met een speciale vochtwerende elastisch blijvende LATEX, bijv. MURFILL.

Vochtige muren bevinden zich vaak aan de oost of noordzijde van het huis. Hier komt geen zon en blijft het langer vochtig. Zorg dat de wind vrij spel heeft langs deze gevel: het weghalen van vlak op de gevel staande dichte beplanting kan helpen. Hoge bomen geven vaak ook een vochtig klimaat.

Tenslotte moet je er altijd voor zorgen dat uw radiatoren tegen de vochtige buitenmuur aan staan. Plaats de radiator altijd zo ver mogelijk in de hoek.

Het vochtprobleem is structureel
Als het vochtprobleem met bovenstaande methodes niet op te lossen is en het probleem dus echt structureel is, bijv. gestegen grondwater dan is er nog zeer rigoureuze en ingrijpende oplossing:
Het inzagen van de muur, over een lengte van +/- 2 meter, vlak boven het maaiveld en daarna folie inbrengen.
Vervolgens de muur weer dicht smeren met specie.
Hierna de volgende twee meter, eerst weer folie inbrengen en dichtsmeren dan de volgende.

Zo krijg je stapsgewijs een complete vochtwering in uw muur. Een zeer ingrijpende klus die je moet overleggen met een constructeur.

Geen oplossing is het plaatsen van een gipsen voorzetwand. Het vocht zal zich nog meer ophopen achter de gipswand. Er is nu immers helemaal geen ventilatie meer. Uiteindelijk zal de gipswand bezwijken onder het opgehoopte vocht.

Vochtige muren onder ramen en vensterbanken
Raamdorpels en andere uitstekende delen in de gevel moeten vanonder altijd voorzien zijn van een waterkering. De waterkering is meestal een half-cirkel vormige gleuf over de hele lengte van de vensterbank. Deze waterkering voorkomt dat het water onder de vensterbank of andere constructie door in de gevel trekt. Is deze waterkering afwezig dan kunt deze er bij een hardstenen vensterbank met een haakse slijper alsnog in slijpen. Bij een houten dorpel kun je dit met een guts doen. Bij de moderne kunststof dorpels zit de waterkering er altijd standaard in.

Vochtprobleem en lekkage aan het dak
Het tijdelijk verhelpen van kleine daklekkages kan zelfs gedurende de regen! Gebruik hiervoor de super hechtende TIXOPHALT kit. Een teer-achtige substantie die echt overal op hecht en er ook niet meer af te krijgen is.

Ook kan er tijdelijk een stuk dakleer opgebrand worden. Gebruik een gasbrander om de ondergrond goed droog te maken. Verwarm het stuk dakleer aan de glimmende kant tot dit vloeibaar wordt. Druk het stuk dakleer vervolgens over het gat.

Lekkende dakgoten PVC
Kleine lekkages kun je verhelpen met Batuband

lekkende dakgoten en hemelwaterafvoeren van zink
Kleine lekkages kun je solderen met 60/40.

Lekkende regenwaterafvoer PVC
Regen afvoerpijpen van PVC worden niet gelijmd. De delen zitten los in mekaar met een mof spie verbinding. Lekkages moeten verholpen worden want het regenwater dat langs de buitenkant van de pijp stroomt i.p.v. door de pijp spoelt het zand onder de bestrating rond de pijp weg. Gaat dit lang door dan kan de bestrating verzakken. Een lekkende PVC regenpijp is vaak herkenbaar aan het feit dat hij groenig is uitgeslagen (van de algen) aan de buitenkant. Ook is de gevel ter plekke vaak donkerder (lees: nat) door het lekkende water.

Gaten tot maximaal 4 cm kunnen eenvoudig dichtgemaakt worden met Batuband. Dit is folie met de kleur van een regenpijp met binnenin een bitumineuze plaklaag. Trek de beschermfolie eraf en druk het BATU BAND om de pijp. Goed aandrukken en klaar.

Bij grotere gaten moet je het kapotte stuk ertussen uitzagen en met 2 verbindingsstukken een nieuw stuk ertussen zetten. Meestal moeten dan de klemmen waar de pijp mee vast zit even los.

Reageren niet mogelijk.