Klussen Klussen klus Wand tegelen

Stap voor stap tegelen van een wand

Voor het tegelen van de wand geldt vrijwel dezelfde voorbereiding als voor het tegelen van de vloer.
We raden u dan ook aan het artikel over het Klussen klus Tegelen van de vloer eerst te lezen, daarin meer informatie over de tegelsoorten, kitten en voegen..De maatvoering

Belangrijk is bij elke klus de maatvoering, dus ook bij tegelen van de wand. Bij het tegelen begint u ongeveer midden op de wand. U bepaalt een plaats op de wand waar u begint met tegelen. De bedoeling is dat u aan beide uiteinden met ongeveer een halve tegel uitkomt. Dit mag iets variėren. Maar u moet voorkomen dat u precies in de hoek eindigt met of een hele brede voeg of een hele smalle rij tegels.

U neemt de tegelbreedte (vaak 15 cm) en telt daar de voegbreedte bij op (bijv. 2mm). Vervolgens meet u de afstand tot beide hoeken en kijkt u hoe u uitkomt. Ook kunt u de tegels onderaan de wand neerleggen met de juiste voegbreedte ertussen om te kijken hoe u uitkomt.


Stap 1

Als u het goede punt bepaald zet u een verticale lijn op de wand zetten met een waterpas van minimaal 80 cm lang. Als u alleen een korte waterpas heeft houdt u deze tegen een lat aan van ongeveer 1 meter lang en trekt vervolgens met een Timmermans potlood een verticale lijn op de wand. Dit kan eventueel ook met een metselkoord met een gewicht eraan.


Stap 2

Vervolgens doet u hetzelfde horizontaal, dwz u bepaalt een punt op de verticale lijn waarop u wilt beginnen en kijkt of u onderaan goed uitkomt. Het mooiste resultaat krijgt u als de onderste wandtegel ongeveer ¾ van zijn oorspronkelijke hoogte krijgt. Door dit punt trekt u met een waterpas een rechte horizontale lijn.


Stap 3

Voor u met tegelen begint moet u of een lat waterpas onder op de wand slaan om de onderste tegels te ondersteunen. De hoogte van de lat is afhankelijk van de hoogte van de onderste tegelrand. Hou ongeveer ¾ tegelhoogte aan. Deze lat kunt u met twee zgn. staalspijkers op de muur slaan. 

Laat de koppen van de spijkers uitsteken dan kunt u de lat later makkelijk verwijderen. Hiermee voorkomt u dat de wand tegels uitzakken. Bij wandtegels dus altijd kruisjes of evt. spijkers tussen de voegen zetten. Zet de tegelkruisjes recht op in de voeg en niet tussen de tegels. 

Vervolgens maakt u de lijm aan, met de troffel (of een mixer hulpstuk op de boormachine) in een emmer of metselkuip. Na het mixen van de lijm met water laat u de aangemaakte tegellijm 5 minuten staan. Vlak voor u begint mixed u de lijm nog een keer. 


Nu kan het tegelen beginnen:

U begint met tegelen direct naast de vertikale waterpas lijn en direct boven de houten lat op de wand.


Stap 4

Met de lijmkam brengt u de lijm op voor de eerste verticale rij tegels. LET OP: zorg dat de lijm NIET over de verticale lijn komt. De belangrijkste rij tegels is de eerste deze moet absoluut goed zitten en als u de lijm over de lijn smeert dan kunt u niet exact zien of alle tegels exact tegen de lijn aan komen. 
 
De gehele oppervalk moet netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn.


Stap 5

Vervolgens drukt u de eerste tegel in de lijm. Dit is de tegel onderaan direct boven de houten lat. U drukt de tegel stevig aan. Tegellijm die teveel aangebracht is of onder de tegels vandaan komt verwijderen.


Stap 6

Vervolgens drukt u de tweede tegel direct boven de eerste in de lijm. Tegelkruisjes ertussen en klaar. Tussen de tegels zet u de tegelkruisjes recht op in de voeg.
 
Belangrijk: omdat veel tegels, vooral de goedkopere maar ook duurdere, niet 100 % maatvast zijn kan het gebeuren dat de voeg langzaam gaat verlopen. Om dit te corrigeren is het belangrijk dat de voegkruisjes niet op de wand zitten maar recht op tussen de voeg worden geplaatst. Zo kan de bijv. de voeg als het nodig is omdat een tegel iets breder is als de andere iets worden aangepast door het kruisje weg te laten. Als de kruisjes eenmaal op de wand liggen krijg je ze er niet meer tussen uit!

Tussen elke twee tegels 2 kruisjes toepassen voor een mooi resultaat. Als u geen kruisjes heeft zijn spijkers van de juiste diameter ook prima te gebruiken.


Stap 7

Zo werkt u omhoog tot de juiste hoogte. 
De eerste en belangrijkste rij tegels zit. Kijk of alle tegels goed zitten. U kunt de tegels nog enige tijd verschuiven.
 
Stap 8
Zo gaat u door tot de hele wand klaar is. 
 De tegelkruisjes kunt u 12 uur later verwijderen.  Klussen klus Klussen


Aangepast zoeken

Disclaimer:   Copyright:   Privacy:   Contact:   Adverteren: