Stap 1 De vloer voorbereiden
Maak de vloer stofvrij en verwijder alle losse delen. Ook de plinten rondom verwijderen. Zorg dat alle houten planken goed vast zitten. Slechte stukken evt. vervangen.
Stap 2 De vloer bedekken met polystyreen (piepschuim) platen
Bedek de houten vloer met polystyreen (piepschuim) platen met een hoge persing. Vaak worden deze meegeleverd met het rubber cement systeem. Deze platen worden vastgeniet of gelijmd op de houten ondervloer.
Stap 3 Plastic aanbrengen
Vervolgens breng je het (landbouw) plastic aan. Dit plastic voorkomt dat de houten vloer al het water uit het rubbercement zuigt en het rubbercement te snel uithardt en niet kan hechten op de tegels of natuursteen.
Het grootste verschil met het tegelen van een gewone vloer is: de tegels worden vol in de rubbercement gelegd. Er wordt dus geen lijmkam gebruikt zoals gebruikelijk bij tegelen. Het verdelen van het rubbercement gebeurt met een rei voor grote platen natuursteen. Bij tegels kan de rubbercement met de spaan worden opgebracht en uitgevlakt. Regelmatig de hoogte van de tegel controleren. Zo nodig weer los trekken, iets meer of minder rubber cement eronder en weer opnieuw plaatsen. Dit kost meer tijd en vaardigheid als tegelen met een lijmkam. Als je maar kleine hoeveelheden rubber cement aanmaakt is er niets aan de hand.
Stap 4 Mooi uitkomen
Neem een willekeurig punt ongeveer midden op de vloer. Vanuit dit punt moet je aan beide zijden uitkomen met ongeveer een halve tegel. Je neemt de maat van de vloertegel (vaak 30 X 30) telt daar de voegbreedte (bijv. 8 of 9 mm) bij op en berekent hoe je uitkomt. Zorg dat je niet uitkomt met een dunne strook tegels aan de zijkant want dat is erg lelijk. Je kunt de tegels ook voorlopig neerleggen met de juiste voegbreedte en zo zien of je goed (dus met ongeveer een halve tegel) uitkomt.
Als je dit punt bepaald hebt trek je vanuit dit punt een loodrechte lijn naar de kanten. Als het plastic gaat verschuiven kun je een metselkoord spannen.
Ergens op deze lijn bepaal je het startpunt voor de tegels die daar dwars opkomen. Kijk nu ook weer of je aan beide kanten met ongeveer een halve tegel uit komt. Door dit punt trek je ook een lijn loodrecht op de andere lijn. Voor het trekken van de lijn gebruik je een winkelhaak en een rechte lat of je spant een metselkoord.
Stap 5 Rubbercement aanmaken
Vervolgens maak je een kleine hoeveelheid rubber cement aan. Gebruik een mixer hulpstuk op de boormachine. Na het mixen van de rubbercement met water laat je het mengsel 5 minuten staan. Vlak voor je begint mix je de lijm nog een keer. LEES GOED DE GEBRUIKSAANWIJZING OP DE VERPAKKING, DIT VARIEERT PER MERK.
Stap 7 Tegelen midden op de vloer
Je begint nu met tegelen midden op de vloer bij het kruispunt van de lijnen. Verdeel de rubbercement met de spaan en maak het mooi vlak.
LET OP :Zorg dat het rubbercement niet over de lijn of tegen het metselkoord aan komt
De belangrijkste rij tegels is de eerste rij tegels !
Deze eerste rij moet absoluut goed zitten en als je de lijm over de lijn smeert dan kun je niet exact zien of alle tegels exact tegen de lijn aan komen.
De gehele oppervalk moet netjes en egaal bedekt zijn en er mogen geen klonters of dubbele lagen lijm aanwezig zijn.
Stap 8 Tegels leggen en aandrukken
Vervolgens leg je de rij tegels een voor een in de lijm. Je drukt de tegels stevig aan. Als een tegel na het aandrukken te laag komt trek de tegel dan los, voeg wat extra rubbercement toe en druk hem weer aan. Ligt de tegel te hoog druk dan stevig op de tegel zodat de rubbercement er aan de zijkant onder vandaan komt. Rubbercement die teveel aangebracht is of onder de tegels vandaan komt verwijderen. Tussen de tegels zet je de tegelkruisjes recht op in de voeg.
Zorg dat je eerst 1 complete rij er goed in hebt liggen. Werk rustig en nauwkeurig en zorg dat de tegels en de rubbercement niet het metselkoord raken. Verwijder alle overbodige rubbercement direct.
Stap 9 Na de eerste rij eerst dwars
Als de eerste rij tegels er in ligt ga je eerst de rij dwars op deze afmaken.
Pas als deze eerste twee rijen erin liggen ga je de overige tegels leggen.
BELANGRIJK: omdat veel tegels, vooral de goedkopere maar ook duurdere, niet 100 % maatvast zijn kan het gebeuren dat de voeg langzaam gaat verlopen. Om dit te corrigeren is het belangrijk dat de voegkruisjes niet op de vloer liggen maar recht op tussen de voeg worden geplaatst. Zo kan de voeg iets worden aangepast. Als de kruisjes eenmaal op de vloer liggen krijg je ze er niet meer tussen uit !
Tussen elke twee tegels 2 kruisjes toepassen voor een mooi resultaat. Als je geen kruisjes hebt zijn spijkers van de juiste diameter ook prima te gebruiken.
De tegels kunt u, afhankelijk van de dikte van de lijm, en temperatuur, nog ongeveer 5 a 20 minuten verschuiven. Werk dus rustig strook voor strook en verwijder het teveel aan tegellijm onmiddellijk met de troffel of plamuurmes. Zo bereik je echt een perfect resultaat!
Stap 10 Randen snijden met een tegelsnijder
Voor de randen snij je met een tegelsnijder de bovenkant van de tegel in en vervolgens “breek” je de tegel over de snijrand door de tegel op de plat op de rand van bijv. de werktafel te slaan. Eventuele bramen verwijderen met een tegeltang of haakse slijper met diamant schijf.
Natuursteen tegels
Voor natuursteen tegels moet je of een haakse slijper met diamant schijf gebruiken of evt. een CLIPPER watergekoelde steenzaag. Met een haakse slijper kun je nooit 100 % recht snijden maar vaak is dat ook niet zo belangrijk omdat de gesneden rand ALTIJD tegen de muur komt en de wandtegels daarover heen vallen. SNIJWERK (de gesneden rand van de tegel) ALTIJD AAN DE BUITENKANT HOUDEN. Met een CLIPPER steenzaag kun je wel loodrecht zagen. Maar de meeste doe-het zelvers zullen niet over een dergelijk duur apparaat kunnen beschikken.
Een net getegelde vloer mag minimaal 48 uur niet belopen worden.
Stap voor stap tegelen op rubber cement vloer
Materiaal en gereedschap voor het leggen op rubbercement ondergrond
De toepassing van een rubber cement vloer