Afstoomapparaat of afsteken
Het is belangrijk om voor de start met nieuw behang oud behang te verwijderen althans meestal. Er zijn twee methodes, verwijderen met een afstoomapparaat of afsteken. Voordat we daar verder op ingaan even kort het belang van een gladde muur.
Het belang van een gladde muur
Belangrijk is een gladde muur. In onderstaande tabel kun je zien wat voor voorbehandeling noodzakelijk is;
- Oud behang
Zonder reliëf, dat vast zit en geen scheuren, gaten en naden vertoont: direct overheen behangen. - Alle andere behang
Alle andere behang dient verwijderd te worden. - Glad gestukadoorde wand (stucwerk moet minimaal 6 maanden oud zijn!):
Direct overheen behangen. - Sierpleister
Eerst glad stukadoren.
Gipswand
Eerst voorlijmen. - Bouwbehang
Verwijderen nadat het minstens 6 maanden op de muur zit.
Verwijderen met een behangafsteker in combinatie met een stoomapparaat.
Het oude behang verwijderen met een behangafsteker in combinatie met een stoomapparaat. Behangafstoomapparaten zijn overal te huur. Behang met een kunststoflaag (vinyl behang) en geverfd behang moeten eerst zoveel mogelijk worden afgestoken. Doe dit afsteken rustig en nauwkeurig zodat je niet de muur eronder beschadigd. Daarna de laatste lijm- en behangresten verwijderen met de behangafstomer.
Zorg dat er geen stroom op de stopcontacten staat ! Verwijder het stopcontact voor je gaat behangen. Nadat het nieuwe behang erop zit monteer je de stopcontacten weer. Zo krijg je het mooiste resultaat. Ook alle pluggen/schroeven, haakjes en andere uitstekende delen verwijderen. Indien nodig de muur glad plamuren.
Verwijderen van oud behang met een afstoomapparaat
Het verwijderen van het oude behang gaat meestal het beste met een afstoomapparaat. In combinatie met een plamuurmes krijg je de meeste behangsoorten probleemloos van de muur.
Een uitzondering zijn die behangsoorten met een vloeistofdicht oppervlak (bijv. vinyl behang). Doordat de top laag van het behang geen stoom doorlaat kan de lijm ook niet opgelost worden. Deze behangsoorten kun je voorbehandelen met een zogenaamde behangperforator. Deze maakt gaten in het behang waardoor de stoom de lijmlaag kan losweken. De behangperforator kun je huren.
Verwijderen van behang door afsteken
Steek het behang voorzichtig af en probeer de onderliggende muur niet te beschadigen. Als er toch putten en gaten in de muur zijn gekomen smeer deze dan eerst dicht voor je gaat behangen.
De behangtest
De wand die je gaat behangen moet voldoende zuigkracht hebben om de lijm goed te laten hechten maar niet zoveel dat het behang zich direct vast zuigt. Je moet het behang op de muur nog iets kunnen verschuiven en als het zich heel snel vast zuigt gaat dat niet meer. Twijfel je doe dan de volgende test:
Maak wat behangplaksel aan volgens de gebruiksaanwijzing (die varieert per merk). Plak een stuk behang van 30 X 30 op de muur. Niet aandrukken met de behangborstel of roller. Kijk vervolgens hoe lang je dit stuk nog enigszins kunt bewegen. Deze tijd heb je straks ook bij de echte klus. 2 a 3 minuten is prima.
Als het behang binnen 10 seconden al niet meer te bewegen is heb je een probleem. Je moet de muur eerst voorbehandelen, strijk de hele muur in met voorstrijkmiddel (bijv. Flevopol) of verdund behangplaksel. Minimaal 24 uur laten drogen. Herhaal hierna de “behangtest”.
Als de muur te weinig hechting heeft. D.w.z. het behang is na 15 minuten nog te bewegen dan moet je de muur eerst opschuren met fijn schuurpapier. Anders loop je het risico dat het behang gaat zakken na het behangen.
De verschillende soorten behang
Verwijderen van oud behang
Stap voor stap behangen
Behangtips