Vier zaken die duidelijk moeten zijn voordat je gaat stucen
Je leest hier alles wat je moet weten voordat je gaat beginnen met stucen. Voor je begint met stukadoren moeten vier dingen duidelijk zijn:
1 Wat voor wandafwerking wil je? Ruw (schuurwerk), glad of super glad?
2 Dikte van de laag
3 Soort ondergrond
4 Gebruik van stucprofielen
1 Wandafwerking
De oppervlakte afwerking van stucwerk wordt voor een groot deel bepaald door het materiaal. Roodband en goudband zijn voor glad werk. Geelband en groenband voor schuurwerk. Overweeg dus eerst wat je wil! Zie onderstaande tabel.
2 Dikte van de laag
Het is belangrijk om te weten hoe dik de laag is die wordt opgebracht:
Vanaf 1 cm dikte voor glad stucwerk goudband gebruiken (i.p.v. roodband). Voor schuurwerk in dikke lagen groenband gebruiken i.p.v. geeIband. Zie ook onderstaande tabel.
3 Soort ondergrond
Een te sterk zuigende (absorberende) ondergrond is niet goed voor het stucwerk. Doordat de ondergrond te snel het water uit het stucwerk zuigt gaat het verhardingsproces te snel. De vakman zegt: het stucwerk verbrand. In het ergste geval kan het stucwerk zo van de muur vallen. Maar ook een totaal niet zuigende ondergrond, bijv. beton-emaille of tegels is niet goed omdat het stucwerk hier niet genoeg hechting op heeft.
Voor sterk absorberende ondergronden wordt een voorstrijkmiddel gebruikt (bijv. flevopol) en voor totaal niet absorberende ondergronden een hechtmiddel (bijv. betoncontact).
In onderstaande tabel wordt voor ieder materiaal en ondergrond de juiste behandeling gegeven:
Ruwe niet bewerkte beton | Kan direct gestuct worden |
Glad afgewerkte beton | Voorbehandelen met betoncontact |
Baksteen | Kan direct gestuct worden (alleen bij erge droogte of direct zonlicht op het stucwerk de muur bevochtigen) |
Poriso | Voorbehandelen met voorstrijk |
Kalkzandsteen | Voorbehandelen met voorstrijk |
Ytong blokken | Voorbehandelen met voorstrijk |
Gipsplaat | Kan direct gestuct worden |
Tegelwand | Voorbehandelen met betoncontact |
Beton emaille | Voorbehandelen met beton contact |
Op houten ondergronden, ook multiplex, hardboard, oceanboard en MDF kan NIET gestuct worden.
Bij bijv. het plaatsen van gipsen voorzetwanden wordt over de iets dieper liggende uiteinden van de platen dit wapeningsgaas geplakt. Deze uiteinden worden vervolgens vol gesmeerd en afgewerkt met het iets vochtig gemaakte spacmes. Nu kan de wand direct geverfd worden zonder dat de hele wand gestuct hoeft te worden. En ook de naden blijven mooi dicht.
Een andere mogelijkheid is deze uiteinden af te smeren met zgn. joint filler. Dit is een gipsproduct met daarin kleine glasvezels en dit heeft dezelfde werking als het glasvezelband.
Bij gipsen platen plafonds moet ook altijd over de naden dit zgn. wapeningsgaas geplakt worden.
4 Het gebruik van strucprofielen
Voor je begint moet je beslist hebben hoe strak je het stucwerk wilt hebben. Als je echt super strak en recht stucwerk wilt kun je zgn. stucprofielen gebruiken. Dit is eigenlijk alleen aan te bevelen voor wanden waar strijklicht (licht van de zijkant, onder of bovenkant) over heen gaat. Ook is het gebruik van stucprofielen aan te bevelen bij kromme wanden en wanden met veel onregelmatigheden. Het gebruik staat verderop beschreven.
Als het gewoon goed moet en de muur is al recht dan is het gebruik van stucprofielen niet nodig. Controleer voor de grap maar eens een goede muur in je huis door er strijklicht (licht van opzij, onder of boven, bijv. van een sterke bouwlamp) over te laten gaan. Elke onduidelijkheid zie je maar in het dagelijks leven valt het geheel niet op. Zeker in oude huizen, die vaak al scheef en krom van zichzelf zijn geeft dit alleen maar extra karakter.
Alle gipsprodukten kunnen uitsluitend binnen gebruikt worden en nooit als ondergrond voor tegelwerk in natte ruimtes!
Stof en vetvrij maken voordat je begint met stucen
De wanden moeten stof- en vetvrij zijn. Losse delen verwijderen. Behang en behangresten moeten ook verwijderd worden. Spijkers, schroeven en nietjes moeten absoluut verwijderd worden. Laat je ze zitten dan krijg je later roestplekken in het stucwerk. Tevens zorg je ervoor dat de vloer goed afgedekt wordt. Stucloper (of protectiekarton) is ideaal en eigenlijk het enige echt geschikte materiaal. Stucwerk op een marmeren of houten vloer geeft vlekken die er eigenlijk NOOIT weer uitgaan. Stucloper is sterk, vloeistofdicht en als je ook de randen nog flink laat overlappen of afplakt, weet je zeker dat j niet de vloer onherstelbaar beschadigt. Landbouwplastic en golfkarton zijn absoluut ongeschikt. Tevens zorg je voor stromend water en een goede verlichting, liefst een bouwlamp.
Nog een aantal onmisbare stukadoortips
Donkere vlekken in de ondergrond moeten altijd met latex verf geverfd worden voor het stucen.
De stroom van alle stopcontacten afhalen. Kunststof afdekplaten verwijderen. Vervolgens afdekplaatjes over de gaten monteren.
Als je de ondergrond niet hoeft voor te behandelen kun je beginnen met stucen.
Voorbehandelen
Bij het voorbehandelen van zuigende ondergronden volg je de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Meestal moet voorstrijk verdund worden met water. Opbrengen met een grote blokkwast is ideaal.
Bij het voorbehandelen van niet zuigende ondergronden als tegels e.d. moet je eerst de wanden goed schoonmaken en ontvetten met bijv. ammonia. Daarna de betoncontact met een grote blokkwast opbrengen.
Gips is een fantastisch, natuurlijk ademend materiaal en ook nog eens makkelijk te verwerken. Gips kan echter absoluut geen krimp of uitzetting van de ondergrond verdragen. Het scheurt dan zelf ook.
Dit is te voorkomen door op scheuren en gaten in de muur glasvezelband in te brengen. Dit is een glasvezel materiaal (dus absoluut geen krimp) dat wordt geleverd op rollen van 5 cm breed en is iets zelfklevend.
Voor de reparatie van scheuren in muren en plafonds verwijzen we je naar de rubriek “reparatie” van stucwerk.
Voordat je begint met stucen
Gereedschap nodig om te stucen
Welk materiaal heb je nodig om te stucen
Stucen plaatsen van de hoekprofielen
Stucen, plaatsen van de geleidingsprofielen
Stap voor stap stucen
Reparatie van gaten en niet werkende scheuren in bestaand stucwerk