krachtstroom (380V)

  • #1
A

Anonymous

Guest
in de voormalige Koestal zit een stroomverdeelkast met een onderverdeling van 220 en 380 V volgens oude eigenaar.

wat ik vreemd vond (vindt) is dat de 380 omgeving 3 fases per label kennt met maar 1 (geel.groene) aarde.

Deze combinatie vond ik ook terug in de rode WCD (rond- zelfde soort als ze bij caravans gebruikt worden, alleen daar zijn het blauwe) en in een zwarte meer platte wandcontactdoos.

Vraag die bij mij opkomt is, waarom heeft )krachtstroom (380V) 3 fases a 220V en maar een massa waarbij blijkelijk geen randaarde gebruikt wordt.

alvast bedankt voor info

groet
Hein
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
Beste Hein,
Zoals ik het begrijp zijn die 380 aansluitingen bedoelt voor apparaten die geen Massa nodig hebben. Vandaar dat deze dus ook vieraderig uitgevoerd zijn.
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
Hein,

Randaarde is bedoeld om stromen te kunnen afvoeren naar een aardpunt ofwel aarde, vandaar de naam aarde draad (dus geen massa draad).
Gezien er maar een aard potentiaal is heeft het geen nut om per fase een aarddraad te leggen.
Het is zelfs zo dat in diverse huizen de aarde draad niet eens met de spanningsdraden het huis binnenkomt.
In deze gevallen is er een aardpin in de grond gestoken, aan deze pen komt de geen/groene draad te zitten.

Vandaar dat het helemaal niet uitmaat hoeveel fases je hebt, randaarde staat op zichzelf.

Tjeerd.
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Bedankt, voor de info, is nu wat duidelijker, als ik goed begrijp is dat wij alleen over 3 fases beschikken en een 1 aarde draad waardoor een massa draad niet nodig is omdat de stroom via de aarde afgevoerd wordt.

correct??

groet
Hein
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Helaas niet helemaal.

380 V bestaat uit 3 fasen, iedere fase kent een letter: R,S,T. Kleuren van de draden zijn meestal zwart.
De 3 fasen zijn bij de bron (centrale) aan een zijde op elkaar aangesloten. Dit is de NUL. Deze NUL is NIET hetzelfde als de AARDE. Er zit vaak een verschilspanning van enkele tot meerdere volts tussen AARDE en NUL.

Als je nu de 3 fasen aansluit op een echt 3 fasen verbruikstoestel (bijv. een 3 fasen electromotor), zijn de 3 fasen aan een zijde van de motor op elkaar aangesloten. Deze aanluitingen zitten vaak, maar niet altijd, verborgen in de motor. Dit aansluitpunt vormt bij elkaar weer een NUL, die bij de bron ook bestaat. Op de andere zijde van de motor worden de 3 fasen aangesloten. Ook hier is weer de NUL NIET gelijk aan AARDE.

Door een kunstmatige NUL te maken in de wijktransformatorstations krijgen huis/tuin/keuken-installaties een NUL-draad (blauw) binnen. Dit gebeurt op ongeveer gelijke wijze zoals bij het voorbeeld van de electromotor. De verschilspanning tussen een NUL en een (1) van de fasen uit het 380V verhaal is 230V (220V). De 230V wordt dus in feite kunstmatig gemaakt. De eigenlijke spanning die wordt aangeboden is 380V. De 380V is dus de spanning tussen de 3 fasen onderling, de 220V is de spanning tussen elk van de 3 fasen en de NUL. In je woning krijg je dus bij een standaard 220V installatie een NUL en fase R, of een NUL en fase S of een NUL en fase T. In een 220V installatie is de fase (ongeacht R, S of T) altijd bruin. Daarnaast krijg je soms een AARDE (geel-groen), maar vaak ook is de AARDE ergens in de woning door middel van een puls (een pen in de grond) aan de echte (moeder) aarde verbonden.

Overigens, voor de VEILIGHEID, denk niet te licht over het kleine spanningsverschil tussen NUL en AARDE. Dit kan nog rare klappen opleveren en kan sterk wisselen als gevolg van allerlei in- en uitschakelende verbruikstoestellen in de omgeving.

De gebruikte stekkers voor 380V zijn tegenwoordig de ronde RODE (op de pennen gezien). De zwarte ovale (op de pennen gezien) is de oude uitvoering en mag in nieuwe installaties niet meer worden toegepast.

KLEUREN van bedrading zoals hierboven aangegeven zijn de moderne kleuren.
220V:
fase BRUIN
nul BLAUW
aarde GEEL-GROEN
schakeldraad (lamp-draad) ZWART.

Oude gebruikte kleuren:
fase GROEN
nul ROOD
aarde GRIJS
schakeldraad ZWART.

LET OP, de oude kleuren zijn niet altijd in het gehele land hetzelfde toegepast. Altijd controleren.

Veel succes met eventuele klussen en WEES VOORZICHTIG.

groet
Nico.
 
Thread starter Similar threads Replies Date
K 3
G 3
A 9

Forum statistieken

Onderwerpen
3.461
Berichten
8.963
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan