spots

  • #1
A

Anonymous

Guest
Wij hebben spots 230v gekocht voor de
badkamer. In de handleiding staat dat het in zone 2 geplaatst mag worden. Echter staat er in de handleinding twee tekeningen. In feite zijn beide gelijk behalve dat op de ene tekening zone 2+3 OK zijn plus staat er FR op de andere tekening staat alleen zone 3 = ok en FR doorgestreept. Mag ik nu een spot plaatsen op hoogte 2,30 boven het bad? En wat betekent het "symbool" FR op de tekening. De bouwmarkt wist het ook niet te vertellen. Wie kan me helpen?
 
  • #2
A

Anonymous

Guest
De zone 1 loopt tot 2.25 meter hoogte boven zowel bad als douche, de spots mogen dus in een plafond van 2.30m geplaatst worden. Ik wil je zonder de plaatjes gezien te hebben niet vertellen wat het verschil er tussen is en wat FR hier in betend. Mischien dat je hier een scan of foto kunt sturen naar <tnimble at xs4all.nl>
 
  • #3
A

Anonymous

Guest
Bedankt voor je snelle reactie. Helaas kan ik geen foto of scan sturen. Misschien mag ik het proberen te omschrijven.
plaatje 1:
Zone indeling aangeven. Zone 2 begint boven de 225 boben het bad. Dan staat
er FR in een ovaal cirkeltje. Verder staat er 2+3 = ok

Plaats 2:
Zone indeling aangeven zone 2 begint nu niet meer 2.25 boven het bad maar 0.6 vanaf het bad. Dus twee aparte vakjes
in de tekening. Ook nu staat er FR in
een ovale cirkel maar met een kruis er
doorheen Verder staat er 3 = ok

Erg verwarrend. Beetje gekeken op internet en wat ik dan vond was dat FR
voor frequencie regelaar staat, maar of dit juist is betwijfel ik. En waarom
dan twee plaatjes.
 
  • #4
A

Anonymous

Guest
Wat ik er uit haal, is dat ze bedoelen dat de spots in zone 2 mogen hangen als ze hoger dan 2.25 mter hangen, en anders alleen in zone 3. kennelijk kan het huis niet goed tegen vocht vanaf opzij maar alleen als het vanonderen tegen het glas aan komt.

FR in het ovaaltje kan ik als ik vanavond thuis ben opzoeken in de NEN5152.

Normaal loopt zone 1 direct boven het bad tot 2.25 meter, daarbuiten is alles zone 2 , en vanaf 60cm rondom is allees zone 3.
 
  • #5
A

Anonymous

Guest
Klinkt erg logisch. Bedankt voor duidelijke info. Een klein vraagje nog. De ringen van de spots zijn metaal. Ik zie geen aansluiting voor aarde en dergelijke. Spots zijn wel dubbel
geisoleerd (wat dat ook wezen mag). Je hebt al vermeld dat het geen probleem
is daar het op 230hoog geplaatst. Moet ik die lampjes toch aarden of is het overbodig. Wij hebben een aardlekschakelaar (misschien overbodig te vermelden maar toch). Of levert afwezigheid van aarde op dit spots een enorm gevaar en heb ik kans om dadelijk gegrild in mijn badkuip (kunststof) te liggen. Voor een specialist zijn dit waarschijnlijk super domme vragen maar
voor een leek is het wat lastig om uit al die info te komen.
 
  • #6
A

Anonymous

Guest
Enkel geisoleerd betekend dat de delen die onder spsnning komen te staan geisoleerd zijn, zoals het bruine en blauwe vinyl van bedrading en het kunstof huisje van een lampfitting. Bij dubbelgteisoeerd i hier om heen nogmaals een isolatielaag, meestal het kunstof huis van een apparaat.

De spots die je hebt zijn w.s. ook zo uitgevoert. Een zijn b.v. spatwaterdicht en kunnen redelijk teen condens. Het gevaar zit er in dat als het volledige huis vol komt te staan met voldonde waterdamp / water de metalenring onder spanning komt, dit kan via b.v. een waterleiding of via een plafond constructie weer andere dingen onder spanning zetten.

In een badkamer dienen alle aanraakbare ongeisoleerde metalen delen geaard te zijn via een vertinde aarddraad van min 4mm^2 (vierkant mm.)

Als deze lampjes geen aansluiting hebben, en dit ook niet op de verpakking aangegeven wordt is de metalen ring ongetwijfelt afgeschermd en willicht ook nog met een transparantelak afgewerkt.
 
  • #7
A

Anonymous

Guest
Perfecte uitleg. Bedankt. Ik heb hier een enorme hulp aan.
 

Forum statistieken

Onderwerpen
3.461
Berichten
8.963
Leden
13.489
Nieuwste lid
AnoukM
Bovenaan